Διεθνή

Τερέζα Μέι ή Άντρεα Λέντσομ η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας

449EA52E95D3FAADC682D9D295DA4B0F.jpg

Τέλος από τη διεκδίκηση της εξουσίας και ο Μάικλ Γκόουβ, ο τελευταίος «ηγέτης» του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μία από τις Τερέζα Μέι και Άντρεα Λέντσομ θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα δύο στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης κατετάγησαν στις πρώτες δύο θέσεις της τελικής προκριματικής ψηφοφορίας εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως αναμενόταν, η υπουργός Εσωτερικών κ. Μέι επικράτησε με άνεση στη δεύτερη ψηφοφορία, με 199 ψήφους. Η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λέντσομ διατήρησε τη δεύτερη θέση έναντι του υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, με 84 ψήφους έναντι 46.

Ο κ. Γκόουβ ήταν το τελευταίο μέλος της τριανδρίας που είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του Brexit που διατηρούσε ουσιαστικό ρόλο στη βρετανική πολιτική. Οι άλλοι δύο ήταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ.

Προδομένος από τον άλλοτε σύμμαχό του Γκόουβ, ο κ. Τζόνσον δεν έθεσε καν υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών, ενώ ο κ. Φάρατζ έχει ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του Ukip.

Η κ. Μέι κέρδισε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που στην πρώτη ψηφοφορία είχαν υποστηρίξει τον αποκλεισθέντα Λίαμ Φοξ και τον Στίβεν Κραμπ που παραιτήθηκε από την κούρσα διαδοχής.

Η επόμενη πρωθυπουργός θα εκλεγεί από τα περίπου 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top