Οικονομία

Θολό τοπίο για τις «φουσκωμένες» δόσεις του ΕΝΦΙΑ

akinita-735x459.jpg

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους φορολογούμενους έχει εξελιχθεί το θέμα των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φετινός φόρος ακινήτων.

Προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εντός του Ιουλίου και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί τον Αύγουστο καταβάλει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τα όσα ειπε ο Τρ. Αλεξιάδης στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

«Από ό,τι φαίνεται προλαβαίνουμε να τελειώσουμε τις δηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, άρα μπορούμε να κάνουμε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο. Η πρώτη δόση να είναι Αύγουστο, άρα να έχουμε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέντε δόσεις όπως είχαμε και πέρυσι. Αν γίνει εκκαθάριση τον Αύγουστο θα πάμε για πρώτη δόση το Σεπτέμβριο και δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να γίνει για έναν έναν φορολογούμενο. Πρέπει να κλείσει το ένα σύστημα για να ξεκινήσει το άλλο.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν πρόκειται να δοθεί και δεύτερη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. «Όσοι κάνουν την επιλογή να μην καταθέσουν εντός προθεσμίας, ας κάνουν την επιλογή αυτή και ας πληρώσουν το πρόστιμο» είπε.

Στην περίπτωση που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί εντός του μήνα τότε θα γίνει εντός του Ιουλίου και η εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο. Αν όμως η εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο τότε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο τσουχτερός καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας και του υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση 20% ενώ επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top