Πολιτική

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

pasok_1.medium.jpg

Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει:

Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του «μικρού» δικομματισμού. Να σταματήσει η «υφαρπαγή» της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων. Εάν ένα Κόμμα ή συνασπισμός Κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών. Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του Ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους. Απορία πράγματι προξενεί πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. όσο και άλλα Κόμματα που δήθεν «μάχονται» τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια, αρνούνται να αποδεχθούν αυτή τη θέση μας. Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος. Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους. Την δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και του Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτή τη θέση εκφράζουμε το σεβασμό μας στην Ομογένεια. Ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια.

«Αυτή η συνεκτική και αξιόπιστη πρόταση, απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο και προκλητικό με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή ως “ρυθμιστής” των εξελίξεων. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει εις το ακέραιο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top