Πολιτική

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μουζάλα – Ντε Μεζιέρ

550_334_520166.jpg

Η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική, η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και η κατάσταση στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Βερολίνο. Η γερμανική πλευρά αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της αναθεώρησης του «Δουβλίνου».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να στηρίξουν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να συνεχίσουν την μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση προσφύγων στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ενώ επισήμανε ότι θα υποβληθούν σημαντικά περισσότερα αιτήματα χορήγησης ασύλου και θα αυξηθεί ο αριθμός των εφέσεων. «Οι επιτροπές εφέσεων πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία την επόμενη εβδομάδα, υπό τη νέα σύνθεση. Έτσι θα αυξηθεί και ο αριθμός των οριστικών αποφάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι ο γερμανός υπουργός Ντε Μεζιέρ κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα και, επομένως, είναι εφικτές οι επαναπροωθήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ευχαρίστησε την γερμανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός «αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», επισήμανε ωστόσο και την ελληνική ευθύνη για την προώθηση περαιτέρω μέτρων για την ανάπτυξη του συστήματος ασύλου. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η απαραίτητη βοήθεια από την πλευρά της Ε.Ε. προς την Ελλάδα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ντε Μεζιέρ, ζήτησε ακόμη από όλα τα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν σύντομα τις διαβουλεύσεις για μια μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών. «Ακόμη και αν ο αριθμός των προσφύγων είναι χαμηλός, δεν πρέπει να περιορίσουμε τις προσπάθειές μας να εφαρμόσουμε την μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου και να φτάσουμε σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών στην Ευρώπη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την – αυτή τη στιγμή – μικρή μεταναστευτική πίεση προκειμένου να φτάσουμε στις κατάλληλες για το μέλλον συμφωνίες», τόνισε ο κ. Ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αναστολή επιστροφών προς την Ελλάδα, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top