Πολιτική

Τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τον εκλογικό

550_334_321480.jpg

Στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για να προσθέσει ότι και μόνον λόγω αυτής της μνήμης «δεν δίνουμε δικαίωμα στους οπαδούς της χούντας, στους νεοναζί να μας κάνουν μαθήματα Δημοκρατίας».

Κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Επιχειρηματολόγησε ότι με το σ/ν ανοίγει «ο δρόμος για την πολιτική με Π κεφαλαίο», ότι η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου, ότι καταργεί το δικομματισμό και ενισχύει τη σχέση κοινωνίας – Πολιτείας. Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέχθηκαν με μπόνους, θα ψηφίσουν ένα νόμο που καταργεί το μπόνους. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα».

Συζήτηση άνευ ουσίας για λόγους αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς. Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία και ότι με την αποχώρηση αποδεικνύει ότι δεν είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ -κόμματα που, όπως είπε, «βλάπτουν σοβαρά την πατρίδα». Αναφέρθηκε στις δυο τροπολογίες που κατέθεσε η Χ.Α. και αφορούν τη θέσπιση της επιστολής ψήφου και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης και όχι της ετελεστικής εξουσίας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι το θέμα είναι ενδεχομένως ευρύτερο. Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι’ αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

Με αναφορά στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος προσέθεσε ότι στονβαθμό που η χούντα ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου, «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούνται να μιλούν για την Κύπρο».

Ο κ. Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους. Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top