Διεθνή

Τουσκ: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Βρετανία να κερδίσει από το Brexit

1D93CA2A70747875FDEA03BF2CC026DD.jpg

«Δεν μπορούμε να τους απωθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εποφεληθούν από το Brexit, καθώς αυτό θα ήταν θανατηφόρο για την Ε.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτρέψει στη Βρετανία να επωφεληθεί από το Brexit, καθώς αυτό θα ενθάρρυνε άλλα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να διαλύσουν το μπλοκ, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δίνοντας ένα σκληρό στίγμα για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να είναι η «τιμωρία» ή η «ταπείνωση» των Βρετανών «για αυτό που μας έκαναν». Ταυτόχρονα όμως, κατέστησε σαφές ότι εάν επιτραπεί στο Λονδίνο να κερδίσει από το Brexit, αυτό θα ήταν «θανατηφόρο για την Ε.Ε.».

«Δεν μπορούμε να τους απωθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να ωφεληθούν από το Brexit», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στην πολωνική εφημερίδα Polityka.

Μία από τις κύριες επιθυμίες των οπαδών του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο περιορισμός της κοινοτικής μετανάστευσης, ωστόσο, οι ηγέτες των «27» έχουν αποσαφηνίσει πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να απολαύσει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν δε σεβαστεί και τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της, που περιλαμβάνουν την ελεύθερη μετακίνηση εργαζόμενων.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει κατά βούληση τι θέλει να κρατήσει από την ενιαία αγορά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top