Ελλάδα

Tower 25 – The White Walls: Το καλύτερο ψηλό κτίριο στην Ευρώπη βρίσκεται στη Λευκωσία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

To κτίριο «Tower 25 – The White Walls» στη καρδιά της Λευκωσίας γνωστό ως ο «Πύργος του Ζαν Νουβέλ», βραβεύθηκε ως το καλύτερο ψηλό κτήριο της Ευρώπης από το συμβούλιο των ψηλών κτιρίων.

Το κτίριο, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα  Ζαν Νουβέλ για λογαριασμό της κυπριακής εταιρείας Nice Day Developments, και αποτελείται από γραφεία και διαμερίσματα. Επελέγη ως το καλύτερο μεταξύ 132 κτιρίων, τα οποία είχαν ξεχωρίσει λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του.

ktirio%20nicosia.jpg

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης, το κτήριο «Tower 25 – The White Walls» έχει μεταμορφώσει τον αστικό ορίζοντα της Λευκωσίας, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα υλικά, το λευκό τσιμέντο και τα ενδημικά φυτά που στην βόρεια πλευρά καλύπτουν το 80% της πρόσοψης του κτιρίου. Αναφέρεται ακόμη ότι το κτίριο έχει άκρως μεσογειακό χαρακτήρα με παγκόσμια επίδραση ενώ στο τελικό αποτέλεσμά του μεταφράζονται οι αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές αξίες της Μεσογείου.

ktirio%20nicosia1.jpg
ktirio%20nicosia2.jpg

Τα βραβεία CTBUH για ψηλά κτίρια είναι ανεξάρτητα και την επιτροπή επιλογής αποτελούν πάντα προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο. Απονέμονται βραβεία σε πέντε κατηγορίες: Καλύτερου Ψηλότερου Κτιρίου ανά ήπειρο (Αμερική, Ασία και Αυστραλία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), Βραβείο Αστικού Περιβάλλοντος, Βραβείο Καινοτομίας, Βραβείο Αποδοτικότητας και το Βραβείο Δεκαετίας. Απονέμονται επιπλέον δύο βραβεία Συνολικής Προσφοράς, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα.

Στον τελικό

Το βραβείο καλύτερου ψηλού κτιρίου στην Ασία απέσπασε το Shanghai Tower στην Κίνα, στην Αμερική το VIA 57 WEST και στη Μέση Ανατολή το The Cube, στη Βηρυτό.
Τα τέσσερα βραβευμένα κτίρια θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Καλύτερου Ψηλού Κτιρίου στον Κόσμο. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου στο 15ο ετήσιο συμπόσιο του συμβουλίου, στο Illinois Institute of Technology, Σικάγο. Στην τελετή θα ανακοινωθεί και το κτίριο που θα αποσπάσει το βραβείο του Καλύτερου Ψηλού Κτιρίου στον Κόσμο.
 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top