Διεθνή

Τουρκία:ΦΟΒΟΙ για νέο πραξικόπημα-Χιλιάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τη βάση του Ιντσιρλίκ

Περίπου 7.000 ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση στα Αδανα, την οποία χρησιμοποιούν οι νατοϊκές δυνάμεις. Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη εξήγηση για την κινητοποίηση, αρχικά, δημιουργήθηκαν φόβοι για νέο πραξικόπημα!

Μάλιστα, η Hurriyet έκανε λόγο για πληροφορίες που έλαβε η αστυνομία, για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η είσοδος της βάσης έκλεισε, δυνάμεις ασφαλείας με όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν τριγύρω, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο Twitter πολίτες.

Όμως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας υποβάθμισε την κατάσταση, γράφοντας στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα», έγραψε από τα Αδανα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν γύρω από τη βάση, αλλά η κινητοποίησή τους δεν είχε τον όγκο ή την ένταση των πρόσφατων διαδηλώσεων στα Αδανα. Την Πέμπτη έγινε μεγάλη πορεία προς τη βάση, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις τουρκικές όσο και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, αποτελεί ένα από τα έξι νατοϊκά αποθηκευτικά σημεία για τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.

Η επιθεώρηση, όπως χαρακτήρισε την επιχείρηση, στο Ιντσιρλίκ, έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε βαθιά μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ συνέβη και την παραμονή της άφιξης εκεί του Τζόσεφ Ντάνφορντ, του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top