Πολιτική

Τριανταφυλλίδης: Ο λαός καλεί, ο λαός εγκαλεί, ο λαός ανακαλεί

ggg1.jpg

Η κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση «θα έχει το σαφές προοδευτικό-δημοκρατικό αποτύπωμα και θα καταδεικνύει στην πράξη ότι η πολιτική βούληση και η φιλοδοξία της σημερινής πλειοψηφίας δεν είναι η καλύτερη διαχείριση του σημερινού συστήματος, που έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, αλλά η ριζική του και η εκ βάθρων επαναθεμελίωση του με το λαό και τους πολίτες συμμέτοχους, συν-δημιουργούς και για αυτό συνυπεύθυνους», τονίζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Kontra News.

Επισημαίνει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών που υπερψήφισαν άρθρα του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής «συνιστούν πρόκριμα για μια αναθεώρηση-επαναθεμελίωση, που θα σηματοδοτεί την ουσιαστική ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος, της εμβάθυνσης των αμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών, όπως τα δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, με συγκέντρωση ικανού αριθμού υπογραφών πολιτών, και της ενίσχυσης των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων», ενώ «υπερώριμα αιτήματα, όπως η κατάργηση του γνωστού άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί μη ευθύνης υπουργών, το πολυδαίδαλο επί τούτου πλυντηρίου ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως η συνταγματικά κατοχυρωμένη κυβερνητική θητεία των τεσσάρων ετών και το συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα τεθούν προς διαβούλευση».

Σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, και στην παρατήρηση ότι μια τέτοια εκδοχή διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «η αναγκαία και επιβεβλημένη διατύπωση διαφορετικών απόψεων δεν συνιστά διχασμό» και τονίζει: «Αν ομιλούμε όχι για ένα ρετουσάρισμα του υπάρχοντος συντάγματος, αλλά για μια ουσιαστική επαναθεμελίωση των όρων και των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, για μια διαδικασία αναθεώρησης-άσκηση δημοκρατίας- που θα οδηγήσει σε ένα Σύνταγμα των Πολιτών και όχι των πολιτικών, τότε σαφώς και το θέμα του τρόπου εκλογής και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να τεθεί. Φοβικά σύνδρομα ή ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις δεν οδηγούν σε ριζικές ανατροπές, δεν κατευθύνονται σε ένα νέο πολιτικό γεωμετρικό τόπο ανάτασης, μια νέα προωθητική ισορροπία, μεταξύ των παραγόντων του πολιτεύματος. Κρατήστε δύο όρους: Άμεση Εκλογή, Ανακλητότητα. Ο λαός καλεί, ο λαός εγκαλεί, ο λαός ανακαλεί. Από το Λαό, Για το Λαό, Με το Λαό».

Προσθέτει δε, ότι «άλλη κατεύθυνση είναι αυτή που αφορά την άμεση εκλογή του ΠτΔ, εάν μετά από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες στη βουλή δεν οδηγηθούμε σε διάλυση της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 32, παρ.4), αλλά σε άμεση εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες, χωρίς δηλαδή τη διάλυση της βουλής, μετά και την Τρίτη άκαρπη ψηφοφορία. Εντελώς διαφορετική είναι η κατεύθυνση της άμεσης εκλογής του ΠτΔ από το λαό, χωρίς την παρεμβολή της Βουλής, και στην περίπτωση αυτή της συζήτησης για την ουσιαστικοποίηση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και την ανακλητότητα του εκλεγμένου Προέδρου, μετά από διαδικασία συγκέντρωσης ικανού αριθμού υπογραφών, όταν προκύψει μείζον θέμα για τη λειτουργία και τις επιλογές του».

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top