Πολιτική

Τσίπρας: Ανοησίες πως η διαπραγμάτευση που κάναμε κόστισε στη χώρα

tsipras22.jpg

«Ανοησίες πως η διαπραγμάτευση που κάναμε κόστισε στη χώρα. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2011, 2012 και 2013. Την πρώτη χρονιά από αυτές ήταν 2,5% ανάπτυξη και τελικά είχαμε 7% ύφεση. Την επόμενη ήταν 1,1% ανάπτυξη και τελικά είχαμε 6,6% ύφεση. Το 2013 η πρόβλεψη ήταν για 2,1% ανάπτυξη και τελικά είχαμε 3,3% ύφεση. Εκείνα τα έτη πέσαμε έξω κατά 17,5% του ΑΕΠ. Η χώρα υπέστη μια τρομακτική υποαναπτυξη από το 2008 και μετά και αυτά είναι αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και πρόσθεσε: «Συνεπώς πρέπει οι συγκρίσεις να γίνονται επί πραγματικών αριθμών. Ο κ. Ρέγκλινγκ επί της ουσίας είπε ότι η χώρα πήρε ένα επιπλέον δάνειο. Αυτό είπε. Αυτό που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια είναι το χρέος. Το χρέος ανέβηκε από το 120% του ΑΕΠ στο 180% του ΑΕΠ όχι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά των μνημονιακών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται περί plan B σε ένα ενδεχόμενο Grexit το κρίσιμο περυσινό καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Από τη μια μας κατηγορούν ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί όταν ανεβήκαμε στη κυβέρνηση. Και από την άλλη μας κατηγορούν ότι προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο. Αυτό είναι οξύμωρο» και πρόσθεσε: «Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό οικονομικών να μου δώσει μια εικόνα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αυτά τα οποία διάβασα, οι επιπτώσεις, με έπεισαν για τις αποφάσεις που πήρα. Μια βίαιη έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός απάντησε και για τα σενάρια εκείνων των ημερών που ήθελαν την Ελλάδα να επιδιώκει δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα. «Επιδιώξαμε να διερευνήσουμε, σε Κίνα και Ρωσία,  την δυνατότητα είτε επενδύσεων στην Ελλάδα είτε πρόσκαιρου δανεισμού για να έχουμε μια οικονομική ανάσα στην περίοδο της διαπραγματεύσεις. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι θέλουμε να έχουμε επενδυτικές σχέσεις με την Ελλάδα αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτό το τεράστιο χρέος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε αναφερόμενος στα όσα έχει πει ο τότε υπουργός Οικονομικών πως η Άγγελα Μέρκελ με προσωπική της παρέμβαση είχε εμποδίσει ένα μεγάλο δάνειο από την Κίνα: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη γιατί έχει πει πολλά πράγματα. Τότε μιλούσαμε για επενδύσεις με την Κίνα και όχι για χρήματα. Ούτε για τα IOU δεν υπήρχαν συζητήσεις. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει προετοιμασία για κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο για τα IOUs του κ. Βαρουφάκη, συζητούσαμε θεωρητικά για το τι θα γινόταν αν βγαίναμε εκτός ευρώ. Δεν υπήρχε μεταβατικός χρόνος για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Είχαμε την εικόνα για το τι ακριβώς θα συμβεί, κάτι που μας βοήθησε. Θα έπρεπε να μας κατηγορούν αν δεν είχαμε εικόνα για το τι θα γινόταν. Πως θα μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο σε όσους είχαν εγκλωβισμένα τα χρήματα τους στις ελληνικές τράπεζες. Όλα αυτά θα οδηγούσαν σε μια κατάσταση δύσκολη χώρα».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top