Πολιτική

Τσίπρας: Εάν δεν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος θα πάρουμε τις 50 έδρες

550_334_487899.jpg

Η κυβέρνηση κάνει το καθήκον της, φέροντας προς ψήφιση στη βουλή την απλή αναλογική, χωρίς μικροϋπολογισμούς. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, ενώ σημείωσε πως είναι ώριμη πλέον η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

«Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον νέο εκλογικό νόμο και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμη την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η δυαρχία δεν είναι εποικοδομητική. «Χρειάζονται επίσης αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά.

«Δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η σκληρή διαπραγμάτευση. Οι δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ου χρειάζεται ο τόπος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Μάλιστα, επιτέθηκε στα κόμματα της κεντροαριστεράς, λέγοντας πως στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. «Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική στιγμή. Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η κ. Γεννηματά, αλλά ποια ήταν η στάση της. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους δίνει έναν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η διαχειρίζεται προβλήματα και αναζητεί λύσεις. «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό» δήλωσε και συμπλήρωσε πως σήμερα ο ίδιος έχει μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων της χώρας. Ανέφερε πως αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη ης οικονομίας και οι θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση για αυτό που θα ακολουθούσε. «Υπολογίσαμε διαφορετικά και με πιο ρομαντικό τρόπο ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος και δεν θα επιβάλλουν μία κυνική πολιτική» ανέφερε και χαρακτήρισε την ΕΕ «υπνοβάτη» που πορεύεται στον γκρεμό.

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ακροδεξιά και ο απομονωτισμός, τόνισε και είπε πως σωστά η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. «Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση για να αλλάξει κατεύθυνση», τόνισε.

Μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες κάθε επαφή με τους εταίρους, σημειώνοντας πως είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. «Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας» δήλωσε.

Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αναμφισβήτητα υπήρξαν και επώδυνοι συμβιβασμοί. «Σήμερα, περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και πληγές. Υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε αλλά υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά».

Σχετικά με το κόστος της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι αστήρικτη, καθώς συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Η χώρα έχασε από το 2008 και μετά τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών επιλογών εκείνης της περιόδου. Οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Για το Plan B

«Προφανώς και είχα ζητήσει μία εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε εκτός Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και παραδέχθηκε ότι ένας από τους λόγους που έκανε πίσω ήταν αυτά που διάβασε. «Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τους πλούσιους επιχειρηματίες με τις φτωχές επιχειρήσεις που κλείνουν τώρα η μία μετά την άλλη», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν ζήτησε εκείνη την περίοδο οικονομική βοήθεια από Ρωσία και Κίνα, ο πρωθυπουργός είπε: «Επιδιώξαμε στο πλαίσιο ενός δόγματος για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να διερευνήσουμε την δυνατότητα ενός πρόσκαιρου δανεισμού, για να έχουμε δυνατότητα ανάσας την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Η απάντηση Ρωσίας και Κίνας ήταν ότι θέλουμε να έχουμε στρατηγική σχέση με την Ελλάδα αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες. Ομολογώ ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτό μας έδινε μια δυναμική», δήλωσε.

Για το παράλληλο νόμισμα

«Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Τι θα συνέβαινε με όσους είχαν εγκλωβισμένα τα χρήματά τους στις τράπεζες; Θα μετατρεπόταν η χώρα μας σε failed state», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ήταν βοηθητικό το γεγονός ότι υπήρχε εικόνα για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Για την αριστερή παρένθεση

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά άφησε την χώρα αθωράκιστη για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να γίνουν εκλογές. «Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της», είπε.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα καταλήξουμε με σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Δεν υποσχέθηκα ποτέ την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Κάποιοι είχαν πειστεί ότι με το 62% θα βγάλω την χώρα εκτός ευρώ. Ένας λογικός άνθρωπος αυτό ποτέ δεν θα το επέλεγε» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να φέρει συμφωνία.

Εξοικονομήσαμε 20 δισ. από τα πλεονάσματα, τόνισε και σημείωσε πως σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. «Πολλά από αυτά που υποσχεθήκαμε δεν καταφέραμε να τα υλοποιήσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. «Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία», είπε και συμπλήρωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν οι νέοι στην χώρα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top