Πολιτική

Τσίπρας: Θα είμαστε εδώ και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού

550_334_524288.jpg

Με επίθεση «φιλίας» στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ολοκλήρωσε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, καλώντας τα δυο κόμματα να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση την απλή αναλογική και δικαιολογώντας την κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος συνέδεσε την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Υποστήριξε ότι είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων χαρακτήρισε το αίτημα για την απλή αναλογική. Διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με τη Χρυσή Αυγή και αναφέρθηκε στις συζητήσεις με όλους τους πολιτικούς χώρους πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε από εκεί που σταμάτησε η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Βούτση για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν σε θεσμικό επίπεδο σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων και όχι προσωπικά με βουλευτές.

Σημείωσε ότι είναι αναγκαία μια έντιμη πολιτική συνεννόηση. Υποστήριξε ότι η πρόταση για απλή αναλογική είναι ο κοινός παρονομαστής των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της ΝΔ. Υπεράσπισε τον Νίκο Βούτση για τα όσα είχε αναφέρει για τις ψήφους της ΧΑ.

Είπε ότι είναι ιστορική η ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο νόμος βρίσκεται πέρα και πάνω των πολιτικών σκοπιμοτήτων που η εκάστοτε κυβέρνηση θα ήθελε, υπονοώντας το μπόνους των εδρών.

Έκανε λόγο για ιστορικό αίτημα και πάγια διεκδίκηση αριστερών δυνάμεων την απλή αναλογική που η ψήφισή της δικαιώνει αγώνες δεκαετιών.

Σχετικά με την ψήφο στους νέους άνω των 16 ετών υποστήριξε ότι αποτελεί κίνητρο να μην αποπολιτικοποιηθούν και να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Η πρόταση, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική ικανοποιεί το αίτημα της πλειοψηφίας για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και επικαλέστηκε τα ευρήματα δημοσκοπήσεων για το εκλογικό σύστημα υπέρ της απλής αναλογικής.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης όχι μόνο για τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά και για τις νέες τηλεοπτικές άδειες χαραξτηρίζοντας τον διαγωνισμό αυτό ως βαθιά μεταρρυθμιστική τομή που θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Κατηγόρησε τη ΝΔ για καθυστέρηση του διαγωνισμού μέσω του μπλοκαρίσματος στην αναδιάρθρωση του ΕΣΡ και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «κλίμα τρομοκρατίας» σε βάρος κομμάτων της αντιπολίτευσης που διάκειντο ευνοϊκά προς την απλή αναλογική.

Υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να οικοδομηθεί ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος και εμφανίστηκε αποφασισμένος να αφήσει, όπως είπε, το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την ψήφο των ομογενών ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη διερωτήθηκε γιατί εφόσον η ΝΔ κόπτεται για την ψήφο των ομογενών δεν το θεσμοθέτησε επί κυβερνήσεών της;

Το εκλογικό σύστημα είναι αρμός του συστήματος διακυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ως τερατουργήματα προηγούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Αλέξης Τσίπρας για αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι είναι ένα αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει στην δημοκρατική ανανέωση. Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα άρθρων του Συντάγματος όπως ζητά η ΝΔ προϋπόθεση θα ήταν η ψήφιση και από την αξιωματική αντιπολίτευση της απλής αναλογικής.

Επίθεση στη ΝΔ

Απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καιροσκοπισμού για τον χρόνο κατάθεσης του εκλογικού νόμου υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο σωστός πολιτικός χρόνος, καθώς δεν θα ήταν ορθό να άνοιγε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο όταν ήταν ρευστή η διαπραγμάτευση για το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ξεκαθάρισε ότι ανήκουν στο παρελθόν πολιτικές και κομματικές πλειοψηφίες του 40%. Μέμφθηκε τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που φέρουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας τα με τα αντίστοιχα ευρήματα που έκαναν λόγο για υπερίσχυση του «ναι» στο δημοψήφισμα και για νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Για την ψήφο στα 17 ο Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση κατέθεσε στα πρακτικά δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της ψήφου στα 16.

Υπεραμυνόμενος του νέου εκλογικού συστήματος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει γόνιμος διπολισμός με κυβερνήσεις συνεργασίας αντί για τον υφιστάμενο δικομματισμό. Δεν είναι, είπε, η απλή αναλογική μια κίνηση αντιπερισπασμού αλλά αντανακλά τη συνειδητοποίηση για την ανάγκη να μεταβεί το πολιτικό σύστημα σε μια νέα εποχή.

Σε μια προσωπική επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν χρεοκοπημένοι εκδότες ή η κυρία Φώφη Γεννηματά και ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά μόνο αν σας αγαπήσει ο λαός και ο λαός δεν σας αγαπά».

Για τη Siemens

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την υπόθεση της Siemens, διαβεβαιώνοντας ότι η δίκη θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ για το αν διαγράφηκε από το κόμμα του ο Σκλαβούνης, που ήταν στέλεχος της UBS και υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χείρα φιλίας σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Ο πρωθυπουργός έκανε «επίθεση φιλίας» σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει ως οξύμωρο την άρνηση των δυο κομμάτων να υπερψηφίσουν το νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση και οι ρυθμίσεις του οποίου θα ευνοήσουν τα κόμματα του κέντρου να παίξουν ένα σημαίνοντα πολιτικό ρόλο.

Υπεραμύνθηκε του Βασίλη Λεβέντη λέγοντας ότι λοιδορήθηκε από όλη την αντιπολίτευση για την πολιτική στάση που κράτησε στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κάλεσε τους βουλευτές των δυο κομμάτων να δεχθούν το «πολιτικό δώρο» του ΣΥΡΙΖΑ και να μην συνεχίσουν να πολιτεύονται ως «συνέχεια» της ΝΔ, αλλά να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top