Ελλάδα

Υπόθεση των «8»: Η ανησυχία της αστυνομίας και τα μέτρα ασφαλείας

550_334_523773.jpg

Με σενάριο κατασκοπικής ταινίας αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση της παράνομης εισόδου 8 Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα.

Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επεισόδιο με τους «8» που έφερε την έμμεση εμπλοκή και της Ελλάδας στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, η υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών περιπλέκεται.

Οι έξι πιλότοι και δυο μηχανικοί του Τουρκικού Στρατού που πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα και επικαλούμενοι μηχανική βλάβη προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντα πολιτικό άσυλο βρίσκονται πλέον κρατούμενοι στην Αθήνα.

Με μια άκρως μυστική επιχείρηση έγινε χθες η μεταγωγή τους από την Καβάλα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Αστυνομική Διεύθυνση της Δυτικής Αττικής.

Η μετακίνηση με ισχυρή αστυνομική συνοδεία έγινε χαράματα και κάτω από άκρα μυστικότητα προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους δικηγόρους των κρατουμένων, οι οποίοι αφού τους αναζήτησαν μάταια το πρωί, έφτασαν ακόμη και στο σημείο να υποθέσουν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Το παρασκήνιο για την μετακίνηση των 8

Η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητας των «8». Επισήμως η μεταγωγή τους στην Αθήνα έγινε για πρακτικούς λόγους, καθώς εδώ υπάρχουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το άσυλο αλλά και τα δικαστήρια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι 8 στρατιωτικοί θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα μας.

Υπάρχει βέβαια και μια ακόμη παράμετρο. Αυτή έχει να κάνει με λόγους ασφαλείας, καθώς, όπως διαπιστώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η μεταγωγή από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη, έφτανε τη μιάμιση ώρα, όντας μια μεγάλη διαδρομή με πολλά κενά ασφαλείας, όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάποια πιθανή επίθεση φανατικών μουσουλμάνων.

Οι αρχές ασφαλείας άλλωστε είχαν θορυβηθεί από τις περίεργες έως ανησυχητικές συμπεριφορές κάποιων ατόμων μέσα και έξω από το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης.

Καινούργια και άνετα κελιά

Τα κρατητήρια του αρχηγείου της ΕΛΑΣ Δυτικής Αττικής είναι σύγχρονα με όλες τις απαραίτητες υποδομές υγιεινής και ασφάλειας και το βασικότερο, δεν φιλοξενούν κανένα άλλο κρατούμενο.

Επίσης αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ακόμη ένας λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι «προστατευμένη» μέσα σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση αυτοκίνητων και πολιτών. Η εύκολη πρόσβαση στη λεωφόρο Κηφισού ήταν ακόμη ένα κριτήριο καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση τους θα γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα με βασική προϋπόθεση πάντα την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών.

Ήδη από την ηγεσία της ΓΑΔΑ έχει δοθεί διαταγή ώστε να ενισχυθεί η φρούρηση του κτιρίου με δυνάμεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής. Επιπλέον άτομα θα επιτηρούν όλη τη διάρκεια της ημέρας τους κρατούμενους ενώ και περιπολικό της Ασφάλειας θα περιπολεί στους δρόμους του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι Τούρκοι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για το άσυλο

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των συνεντεύξεων των «8» για την αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου που έχουν καταθέσει. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και θα διεξαχθεί σε τέσσερις ημέρες. Αν δυο οι Τούρκοι αξιωματικοί θα περνούν από την συνέντευξη στην αρμόδια υπηρεσία που εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου.

Λόγω της αθρόας εισόδου μεταναστών και προσφύγων οι υπηρεσίες ασύλου έχουν κατακλυστεί από αντίστοιχα αιτήματα και πλέον το χρονοδιάγραμμα απλώς για την μελέτη του φακέλου προσεγγίζει τους τρεις μήνες. Ωστόσο, εκτιμάται, ότι για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους η εξέταση των φακέλων των «8» θα γίνει με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Ωστόσο η πλευρά των Τούρκων αξιωματικών, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι τους, φέρεται διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο που παρέχεται από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο φθάνοντας ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πετύχουν την έγκριση του πολιτικού ασύλου.

Νέες πιέσεις από την Τουρκία για την έκδοσή τους

Στο μεταξύ, η Άγκυρα μέρα με την ημέρα και μεθοδικά αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα για την έκδοση των «8» στην Τουρκία. Χθες ήταν σειρά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλέσει εκ νέου την Αθήνα να απελάσει τους 8 στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Θρίλερ με τους «8» και το αίτημα για έκδοσή τους

Το παρασκήνιο της μεταφοράς των «8» στην Αθήνα

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Νέες πιέσεις από Άγκυρα σε Αθήνα: Προχωρήστε στην απέλαση των «8»

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top