Διεθνή

Επιμένει η Αυστρία για διακοπή συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Παρά την έντονη κριτική που του ασκείται από την Άγκυρα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, παραμένει σταθερός στη θέση του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία.

Ο ίδιος το τόνισε σε σημερινή συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Πρόκειται για μία συζήτηση βασικών αρχών, σημείωσε ο καγκελάριος, παρατηρώντας πως εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, «κάτι που είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες της ΕΕ», το θέμα της ένταξης θα φύγει ούτως ή άλλως σύντομα από το τραπέζι.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάποιον, ο οποίος δεν τηρεί δημοκρατικές προδιαγραφές, ή αδιαφορεί για αναγκαιότητες του κράτους δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ωστόσο, πως ένα «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει έναν «κοινό δρόμο», καθώς θεωρεί πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα ασφάλειας – και ο ίδιος υποστηρίζει έναν νέο καθορισμό των σχέσεων μαζί της.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αντέκρουσε τη θέση πως η κριτική στάση του απέναντι στην Τουρκία υπηρετεί σκοπούς εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πως δεν αποτελεί «στρατηγική» ενόψει της ανόδου του (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά πολύ περισσότερο, πρόκειται για την αντίληψη περί του κράτους δικαίου.

Μη θέλοντας να σχολιάσει τις φραστικές χυδαιότητες που είχε εξαπολύσει εναντίον του την περασμένη εβδομάδα, σύμβουλος του Ερντογάν, ο Κρίστιαν Κερν επισήμανε στη συνέντευξή του πως δεν θα πρέπει κανείς να παίρνει σοβαρά κάθε παρατήρηση, αλλά να συγκρατεί τους συναισθηματισμούς και το ποιος θα προσβάλει τον ίδιο, το αποφασίζει ακόμη εκείνος – ενώ, κατά την άποψή του, ανησυχητικό ως προς το περιστατικό είναι «η πολιτικοποίηση του Ισλάμ» – και αυτό, όχι μονάχα στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top