Διεθνή

Τουρκική εισβολή στη Συρία: «Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος είναι οι Κούρδοι»

Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ σχολίασε πως «εάν οι Κούρδοι κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και εκεί η Τουρκία ήθελε να μπει σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού»

Τους Κούρδους της Συρίας και όχι τον ISIS βλέπει ως πραγματικό στόχο της εισβολής που εξαπέλυσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία με όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD σημειώνει ότι: «Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας».

Όπως σχολίασε άλλωστε «οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού».

Ο Μπάνκ ερμηνεύει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας κατά των Κούρδων ως παραχώρηση προκειμένου να την κατευνάσει και έτσι να παραμείνουν σκληρές στο θέμα του Γκιουλέν. «Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογαν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Ασαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογαν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».

«ΟΙ ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά.

Προχθές το βράδυ, σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαράμπλους, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», έπειτα από μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top