Οικονομία

Eurobank: Εξαιρετικά θετικά τα stress tests της Postbank

«Εξαιρετικά θετικά» είναι τα αποτελέσματα των stress tests της Postbank, θυγατρικής της Eurobank στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της εξέτασης της ποιότητας χαρτοφυλακίου (Asset Quality Reiview-AQR) που διενεργήθηκε για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, ανέδειξαν την Postbank ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και οικονομικά υγιή οργανισμό.

Η εξέταση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και τα δεδομένα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress Test-ST) που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB), κατέδειξαν ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, ο δείκτης CET1 (Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1) ανέρχεται στο 19,7%.

Η εξέταση της ποιότητας χαρτοφυλακίου πραγματοποιήθηκε με βάση τα στοιχεία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια εξετάστηκε για την περίοδο 2016 – 2018 και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο. Για την επιτυχία στα stress tests, ο δείκτης CET1 καθορίστηκε τουλάχιστον στο 8% στο βασικό σενάριο και στο 5,5% στο δυσμενές σενάριο.

«Τα εξαιρετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη πορεία και αποτελούν σημαντική επιβράβευση για την Postbank. Είμαι βέβαιος ότι η Postbank θα εξακολουθεί να είναι οικονομικά υγιής, κερδοφόρα και επιτυχημένη έτσι ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας. Ευχαριστούμε τις Αρχές της χώρας για την εξαιρετική συνεργασία. Ευχαριστούμε το προσωπικό και τις οικογένειές τους για την αφοσίωση και την στήριξή που επιδεικνύουν. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους πελάτες μας για την συνεργασία τους», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Postbank.

«Όντας μέλος ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για τα stress tests, δεδομένου ότι πέρυσι συμμετείχαμε επιτυχώς στα αντίστοιχα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με εξίσου θετικά αποτελέσματα. Είμαι ευτυχής που τα αποτελέσματα των AQR που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας είναι θετικά όχι μόνο για την Τράπεζά μας αλλά και για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, που για άλλη μια φορά απέδειξε τη σταθερότητά του και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του κόσμου τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στον εποπτικό μηχανισμό» δήλωσε η Petia Dimitrova, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Postbank.

«Η Postbank δεσμεύεται στη μακρόχρονη στρατηγική επιλογή της να είναι υπεύθυνος, αποτελεσματικός, καινοτόμος και πελατοκεντρικός οικονομικός οργανισμός. Θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Βουλγαρικής οικονομίας, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και διατηρώντας τη σημαντική της θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας» πρόσθεσε η Dimitrova.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top