Ελλάδα

Γεωργίου στους FT: Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για χρέος, αν καταδικαστώ

Την προειδοποίηση ότι αν καταδικαστεί για παραποίηση στοιχείων, κινδυνεύουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ μιλώντας στους Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ανδρέας Γεωργίου που παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, διαμηνύει ότι η παραπομπή του συνιστά λόγο ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης και φιλοξενεί δηλώσεις του ίδιου του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον του. «Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.

Επίσης ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επανενεργοποιήσει την περίπτωσή του θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε στους FT.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό…» λέει στους FT.

Ο κ. Γεωργίου επέστρεψε στις ΗΠΑ, όταν έληξε η πενταετή θητεία του τον περασμένο Αύγουστο και παρότι «αντιμετωπίζει τώρα μια παρατεταμένη μάχη για να καθαρίσει το όνομά του» όπως γράφουν οι FT ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ευτυχής που επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για να καταλήξει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη» είπε.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εναντίον Γεωργίου

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης δηκτικά ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει μια «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος. Αναφέρει δε ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ως μέρος μιας εκστρατείας για να κερδίσουν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισεκατ.ευρώ.

Οι FT υπενθυμίζουν τέλος, την δήλωση του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε μια εις βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο»

FT: Φοβούνται πλέον οι στατιστικολόγοι παγκοσμίως

Οι FT σημειώνουν δε πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας»

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη του κ Γεωργίου ως ένα «βάναυσο πλήγμα», το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια «υψηλού κινδύνου» επιλογή σταδιοδρομίας.

georgiou_ft

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top