Οικονομία

ΗΠΑ: Η απόφαση της ΕΕ για την Apple μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

Η Κομισιόν ζητά 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple, η οποία είχε επωφεληθεί από υπερβολικά “φορολογικά πλεονεκτήματα”

“Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το “πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης” ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες”, προστίθεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε σήμερα πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά “φορολογικά πλεονεκτήματα” που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ένα ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ.

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε αμέσως ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Το ίδιο έκανε η Apple, η οποία κατήγγειλε μια απόφαση για την οποία υποστήριξε πως θα έχει “επιζήμια” επίδραση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη.

“Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή”, αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

“Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών”, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top