Οικονομία

«Καμπάνα» 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Apple

Καλείται να πληρώσει αναδρομικούς φόρους για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις που απολάμβανε στην Ιρλανδία.

Μετά από τρία χρόνια διαμάχης και ερευνών, οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέβαλαν σήμερα στην Apple να πληρώσει αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Κομισιόν, η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Αpple, η οποία πλήρωνε πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για πολλά χρόνια.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων. Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το ποσό αυτό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Κομισιόν, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, έσπευσε να δηλώσει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση αυτή και αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η Ιρλανδία δεν παρείχε “ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για την Apple και δεν κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους”, δήλωσε ο ίδιος.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top