Διεθνή

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μέρκελ-Ρέντσι-Ολάντ αύριο σε νησάκι της Ιταλίας

Δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τρεις ηγέτες θα βρεθούν την Δευτέρα στο νησάκι Βεντοτένε της Ιταλίας για να μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια μίνι Σύνοδο Κορυφής που θα προετοιμάσει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Οι τρεις ηγέτες θα προσκυνήσουν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλλι, τον έναν από τους ιδρυτές της Ευρώπης.

Εκεί, στο Βεντοτένε, με κάποιους άλλους αντιφασίστες, εξόριστους από τον Μουσολίνι, ο Αλτιέρο Σπινέλλι, Ιταλός διανοούμενος, είχε γράψει, το 1941, μυστικά, πάνω σε χαρτί από τσιγάρο, ένα μανιφέστο με το οποίο καλούσε τους ευρωπαίους να ξεπεράσουν το εθνικό κράτος (αιτία, κατά την άποψή του, του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου) για να γεννηθεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Προς το παρόν, αυτή η φιλοδοξία δεν έχει υλοποιηθεί. Πριν από μερικούς μήνες, ο Ματέο Ρέντσι είχε αναφέρει ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αλλά είχε προσθέσει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη.

Την ώρα που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή ένωση, η συνάντηση του Βεντοτένε θα επιτρέψει τουλάχιστον να καταγραφούν οι κοινές προθέσεις και το ενδεχόμενο συνεργασίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν για το προσφυγικό ζήτημα και για καλύτερη διανομή των προσφύγων στις διαφορετικές χώρες της ΕΕ, αλλά θα μιλήσουν και για μια «Σένγκεν της Αμυνας» για να ενισχύσουν τη στρατιωτική δυνατότητα και την κοινή πολιτική κατασκευής όπλων.

Στο μενού της συζήτησης των τριών ηγετών βρίσκεται επίσης η επέκταση του «σχεδίου Γιούνκερ» για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις και την ενίσχυση του προγράμματος Εrasmus. Ο Ματέο Ρέντσι επιθυμεί να ξεκινήσει ένα έκτακτο σχέδιο ανακαίνισης πολιτισμικών σημείων της Ευρώπης, όπως είχε το 2015 με τις εργασίες που έγιναν στις φυλακές του 18ου αιώνα που βρίσκονται απέναντι από το Βεντοτένε, στο νησί του Αγίου Στεφάνου.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top