Οικονομία

«ΜΑΥΡΑ» ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ο Μοσκοβισί απορρίπτει το αίτημα Τσακαλώτου

– Κλείνουν πόρτες και παράθυρα οι εταίροι για την Αθήνα – Όλα τα βλέμματα στην συνάντηση Σταθάκη – Τσακαλώτου με τον Μοσκοβισί
– Η υποδόση των 2,8 δις μπαίνει στην αναμονή γιατί εκκρεμούν πολλά από τα 15 προαπαιτούμενα
– Πολύ κακό το κλίμα και λόγω ΕΛΣΤΑΤ – Οι ευρωπαίοι δεν διστάζουν να ξεκαθαρίσουν ότι θα χάσουμε και όποιους συμμάχους είχαμε

Με τα πιο μελανά χρώματα σχολίαζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Μετά από ένα μακρύ και χαλαρό – σε σχέση με το περσινό – καλοκαίρι ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν ότι η συνάντηση Σταθάκη και Τσακαλώτου, Χουλιαράκη με τον Μοσκοβισί είναι μια «ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 1.30 ώρα Ελλάδας.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεχών επαφών της Επιτροπής με το οικονομικό επιτελείο και σε συνέχεια της επίσκεψης του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Όμως, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευθεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.

Όσον αφορά την προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Τα νέα προαπαιτούμενα θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων, ενώ παράλληλα στο Euroworking group που συνεδριάζει επίσης σήμερα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα με σκοπό την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η επιστροφή των “θεσμών” στην Αθήνα με τα τεχνικά τους κλιμάκια αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου να δίνει τις τελικές εντολές για την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ως αντικείμενο 15 προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα

2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης

4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φεβρουαρίου

5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.). Η σχετική νομοθεσία αναμένεται.

6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σε αυτό το θέμα η σχετική νομοθεσία αναμένεται.

7. Την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή . Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την αποκόλληση της εταιρίας από την ΔΕΗ και είναι έτοιμο να ξεκινήσει το διαγωνισμό ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

8. Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

9. Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Από πλευράς των θεσμών έχουν ήδη προταθεί δύο μέλη (ένας Ισπανός και ένας Γάλλος) αλλά υπάρχει εκκρεμότητα με τις τις υποψηφιότητες που προτείνει η Ελληνική πλευρά αφού για κάποια άτομα δεν υπάρχει η αποδοχή των θεσμών.

10. Θα συσταθεί η ΕΔΗΣ ΑΕ και μεταφερθεί στο νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) ενώ η μεταφορά των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής αντιμετωπίζει ακόμη αντιδράσεις.

11. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο. Οι διαδικασίες για την σύνταξη της τελικής σύμβαση έχουν προχωρήσει αλλά η σύμβαση δεν αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή πριν τον Οκτώβριο.

12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Υπήρξαν κάποια άρθρα στα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης, αλλά χρειάζεται δευτερεύουσα νομοθεσία.

13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων. Και αυτό το project είναι στην φάση της προετοιμασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

14. Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων. Έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή της διοικητικής δομής της ΓΓΔΕ αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για την οργανική σύνθεση της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Βασικός στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους του έτους οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο Παρίσι, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει στη Realnews ότι η συμφωνία του Μαϊου “θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στις χώρες τους, όπως η Γερμανία είτε όχι” και αυτό γιατί θα οδηγήσει και στη μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, που με τη σειρά του θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα κατά τον κ. Τσίπρα με την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία είναι πιθανόν να συμβεί τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση ξεκινά ένας δύσκολος χειμώνας με την ελληνική κοινωνία να καλείται να πληρώσει βαρύ τίμημα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top