Οικονομία

Μοσκοβισί: Στην ευχέρεια των διοικήσεων των τραπεζών η πώληση των «κόκκινων» δανείων

Η πώληση των κόκκκινων δανείων είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των τραπεζών και υποχρέωση της Ελλάδας είναι να άρει όλα τα εμπόδια για το πράξουν εφόσον το επιθυμούν.

Τη σχετική επισήμανση έκανε ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.
«Δεν μπορούμε με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο να υποχρεώσουμε τις Τράπεζες να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds αλλά πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια να το πράξουν εφόσον το επιθυμούν», δήλωσε o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με θέμα την διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων σε distress funds.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και διάθεση των κόκκινων δανείων ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή της πώλησής τους είναι δυνατή», διευκρινίζει παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αφού επισήμανε ότι μετά από σύσκεψη των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (10.2.2016), ανακοινώθηκε ότι «οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ», ρωτούσε την Κομισιόν αν, με βάση το Μνημόνιο, «οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να προβούν σε πώληση των κόκκινων δανείων ή αν μπορούν να προβούν σε ρύθμισή τους με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ».

Στην απάντησή της η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, αναφέρει «ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων, αν χρειάζεται» και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για άρση τυχόν νομικών ή άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση των ΜΕΔ. Εν προκειμένω, στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται η δέσμευση να υποχρεωθούν οι τράπεζες να πωλήσουν ΜΕΔ, αλλά να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή είναι δυνατή».

Πηγή: Μοσκοβισί: Στην ευχέρεια των διοικήσεων των τραπεζών η πώληση των «κόκκινων» δανείων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/285411/moskovisi-stin-eyhereia-ton-dioikiseon-ton-trapezon-i-polisi-ton-kokkinon-daneion#ixzz4IjQZT55Z

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top