Διεθνή

Το Ιράκ απαγχόνισε 36 τζιχαντιστές

Στον απαγχονισμό 36 ανδρών που είχαν κριθεί ένοχοι για τη σφαγή εκατοντάδων νεοσυλλέκτων το 2014 από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους συμμάχους κοντά στο Τικρίτ, προχώρησε σήμερα το Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Οι καταδικασμένοι είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της Νασιρίγια αφού ο Ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μάσουμ ενέκρινε τη θανάτωσή τους.

Περίπου 400 από τους νεοσύλλεκτους που σκοτώθηκαν στη βάση Σπάισερ κατάγονταν από την επαρχία Ζι Καρ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη. Η σουνιτικη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Η σφαγή είχε γίνει τις πρώτες ημέρες της ξαφνικής επίθεσης που είχε πραγματοποιήσει το Ι.Κ. στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014 και η οποία είχε επιτρέψει στους τζιχαντιστές να καταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που έγινε έκτοτε προπύργιό τους.

Οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει τους νεοσύλλεκτους έναν-έναν, σύμφωνα με εικόνες προπαγάνδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ι.Κ.. Μετά τη σφαγή αυτή, πολλοί εθελοντές σιίτες κατατάχθηκαν σε πολιτοφυλακές που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργος Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε πως θέλει να επιταχύνει την εκτέλεση ατόμων που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο για τρομοκρατία μετά τη βομβιστική επίθεση του περασμένου μήνα στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top