Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται ζωές από τη διάλυση του ΕΣΥ και η κυβέρνηση «πέρα βρέχει»

Σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ 40 ασθενείς καθημερινά – Εξ αυτών μόνο οι 2 ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο – Εφημερεύοντα νοσοκομεία με «κουρεμένες» τις βασικές ιατρικές ειδικότητες

Νοσοκομεία εφημερεύουν για τα τραύματα και δεν διαθέτουν θωρακοχειρουργική κλινική ή ιατρό. Καρκινοπαθείς μένουν ακάλυπτοι σε περίπτωση που χρειαστούν επείγουσα περίθαλψη ή νοσηλεία εξαιτίας του ογκολογικού προβλήματος που έχουν διότι δεν εφημερεύουν ογκολογικές κλινικές. Οι ασθενείς διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία τα πεπαλαιωμένα ιατρικά μηχανήματα. Τουλάχιστον 40 βαριά ασθενείς περιμένουν κάθε μέρα να «ελευθερωθεί» ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο μόλις οι 2 εξ αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ θα βρουν κλίνη σε ΜΕΘ μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Η νέα «ακτινογραφία» του ΕΣΥ όπως διενεργήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απεικονίζει μεγάλες σκιές και δυσλειτουργίες στο σύστημα εφημερίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το ΕΚΑΒ και φέρνει στο φως την τραγική εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Διακομίζονται Ασθενείς που η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή από Νοσοκομείο σε άλλο Νοσοκομείο για να βρουν Ιατρό ή κλινική και, όταν πεθαίνουν, οι Υπουργοί Υγείας το ρίχνουν στη Στατιστική (ποσοστό θνησιμότητας). Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι νούμερα. Για την κυβέρνηση οι ανθρώπινες ζωές είναι θέμα στατιστικής. Πεθαίνουν άνθρωποι από τη διάλυση των Νοσοκομείων και ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί Υγείας είναι «πέρα βρέχει» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τα νέα στοιχεία της Ομοσπονδίας.

Σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ 40 ασθενείς καθημερινά

Κάθε ημέρα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ βρίσκονται κατά μέσο όρο 40 ασθενείς. Εξ αυτών μόνο οι 2 ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο. Οι υπόλοιποι 38 δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, παραμένοντας διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, χάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη μάχη για τη ζωή. Εάν, δε, είναι ανασφάλιστοι οι ασθενείς τότε η περίθαλψη και η νοσηλεία τους μετατρέπεται σε ρώσικη ρουλέτα: εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία μπορεί να νοσηλευτούν, αποκλείονται όμως από τη νοσηλεία στις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, με βάση την ενημέρωση από το ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή, όμως, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ αναβάλλονται δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία. «Οι ιατροί δεν τολμούν τα χειρουργεία επειδή οι χειρουργημένοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ και δεν υπάρχουν. Έτσι ασθενείς πεθαίνουν χωρίς καν να προλάβουν να χειρουργηθούν» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.

Εφημερεύοντα νοσοκομεία με «κουρεμένες» τις βασικές ιατρικές ειδικότητες

Υψηλή επικινδυνότητα στις εφημερίες του Λεκανοπεδίου της Αττικής εξαιτίας της διάλυσης των Νοσοκομείων διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων εφημερίας της Αττικής, λόγω των μεγάλων ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και του μεγάλου όγκου περιστατικών, παραλαμβάνουν τους διακομιζόμενους ασθενείς από το ΕΚΑΒ με μεγάλη καθυστέρηση. Η αναμονή για εξέταση σε εφημερεύοντα νοσοκομεία μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες για ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή με συγγενείς. Εξαιτίας των καθυστερήσεων πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών. «Πεθαίνουν άνθρωποι διακομιζόμενοι από εφημερεύον Νοσοκομείο σε άλλο εφημερεύον Νοσοκομείο για να βρουν Ιατρούς και κλινική για να βρουν την υγειά τους» λέει ο κ. Γιαννακός.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή δεν αφορά νοσοκομεία της περιφέρειας όπου συνήθως καταγράφονται ελλείψεις και προβλήματα, αλλά εφημερεύοντα κύρια Νοσοκομεία- κορμούς της Αττικής. Για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο λόγω έλλειψης ιατρών και κλινικών.

Τα Νοσοκομεία που διαθέτουν τις περισσότερες κλινικές κατά τις εφημερίες (Νοσοκομεία- κορμός) αναπτύσσουν πολλά ράντζα, λόγω αυξημένων εισαγωγών και έλλειψη κλινών.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top