Διεθνή

Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

Στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει τις εκλογές, έπειτα από προσφυγή της Ακροδεξιάς, και που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.

Η νέα ημερομηνία του επαναληπτικού γύρου ανακοινώθηκε το απόγευμα, έπειτα από τη σύσκεψη που είχε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ νωρίτερα ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είχε αναφέρει ως πιθανότερες ημερομηνίες για τον επαναληπτικό γύρο, την 27η Νοεμβρίου ή την 4η Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου απομένει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει για την αναβολή -που δεν έχει προϋπάρξει σε εκλογές στην Αυστρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο- σχετικό νόμο, στον οποίο θα πρέπει να προβλέπεται και η ισχύς νέων εκλογικών καταλόγων που θα περιλαμβάνουν πλέον ως νέους ψηφοφόρους τους πολίτες που στο μεταξύ διάστημα, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απρίλιου, έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων συνέδεσε τη συγκατάθεσή του στον νέο νόμο για την επανάληψη των εκλογών, με την κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, κάτι που ζητά επιτακτικά -και τώρα εκβιαστικά- τόσο με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όσο και με τον υπαρχηγό του και υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ.

Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους, και υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ (είχε συγκεντρώσει ποσοστό 49,7%) έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και ουσιαστικά νικητή των προεδρικών εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 50,3%).

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαΐου, με την “νομικίστικη” απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο «φιάσκο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top