Πολιτική

Τσίπρας: Καλοί οι κανόνες αλλά πρέπει να έχουν και εξαιρέσεις

“Να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή χαραγμένες σε πέτρα. Καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις”.

Αυτό το μήνυμα έστειλε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ένα νέο όραμα που να εμπνέει τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν το πετυχαίνει αυτό.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι περισσότεροι εκ των Ευρωπαίων ηγετών έχουν κατανοήσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, και αν δεν αλλάξει η Ευρώπη η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες που έχουν διαφορετικές οπτικές.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στα κοινά συμπεράσματα της Συνόδου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσορίζουν την πρόσφατη παρέμβαση Γιούνκερ, η οποία όπως ανέφερε για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα κοινωνικούς στόχους, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και των ανισοτήτων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Έκανε λόγο για ένα βήμα μικρό και ανολοκλήρωτο, και υπογράμμισε πως “πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη επειδή οι ανισότητες διευρύνονται και η ζωή τους γίνεται χειρότερη αντί για καλύτερη, και αν δεν είναι άνεργοι, τότε οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επισφαλώς εργαζόμενοι.

Σχολίασε ακόμα πως η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις όχι με μία λογική “ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δε με αφορά”, και τόνισε πως “αν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την κρίση”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε στις σημερινές συζητήσεις η πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η οπτική της συνόδου της Αθήνας έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, και υπήρξαν σήμερα πολλές αναφορές σε αυτήν, και όχι μόνο από μεσογειακές χώρες.

Ερωτηθείς αν φεύγει από την Μπρατισλάβα αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, απάντησε: “Σίγουρα δε φεύγω απαισιόδοξος. Πριν από λίγους μήνες είχα θέσει την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη και με ρωτούσαν τι είναι, είχαν ξεχάσει τι είναι. Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει”.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top