Ελλάδα

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Τσοχατζόπουλου

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Το δικαστήριο ανακοίνωσε τη σχετική απόφασή χωρίς να ανακοινώσει σκεπτικό.

Στη συνέχεια η πρόεδρος ρώτησε τον πρώην υπουργό αν επιθυμεί να απολογηθεί και εκείνος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι θα απολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη της δεύτερης κατά σειρά, αίτησης του Άκη Τσοχατζόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της 20ετούς κάθειρξης που του επέβαλλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Στην πρότασή της προς το δικαστήριο, η εισαγγελέας ζήτησε να μη βγει εκτός φυλακής ο πρώην υπουργός διότι – όπως είπε – είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής. Χαρακτηριστικα, η εισαγγελέας τόνισε πως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αν βρεθεί εκτός φυλακής, υπάρχει ο κύνδυνος να τελέσει νέες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας που ο Α. Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε προκειμένου να στηρίξει την αιτησή του, η εισαγγελέας ανέφερε πως ναι μεν ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έχει προβλήματα υγείας που επιτείνονται στο περιβάάλλον της φυλακής, «πλην όμως η βλάβη της υγείας του δεν είναι τέτοια που να μην μπορεί να ανατραπεί».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο θέμα της ανατροφής του γιου του Άκη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας πως το παιδί «σίγουρα μεγαλώνει χωρίς την παρουσία του πατέρα», ωστόσο, «έχει τη φροντίδα της μητέρας του και των παππούδων του» και «η βλάβη που θα υποστεί δεν θα είναι ανεπανόρθωτη».

Για την αποφυλάκιση του πρωην υπουργού με βραχιολάκι, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το συγκεκριμένο πιλοτικό προγραμμα. Ακόμη όμως και να είχε αυτή τη δυαντότητα – ανέφερε η εισαγγελέας – «θα πρότεινα απόρριψη (και για το βραχιολάκι) διότι ο αιτών θα μπορούσε με άλλα μέσα επικοινωνίας να οργανώσει τη διάπραξη και άλλων αδικημάτων».

Λαμβάνοντας το λόγο οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, επικαλέστηκαν ιατρική γνωματεύση σύμφωνα με την οποία η ζωή του Α. Τσοχατζόπουλου κινδυνεύει. Τόνισαν, πως η καταστασή του χειροτερεύει από τις συνθήκες στην φυλακή ενώ ανέφεραν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

«Δεν έχει την ιδιότητα του υπουργού πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα από δωροδοκία όπως αναφέρει η πρωτόδικη απόφαση….είναι 77 ετών», ανέφερε η υπεράσπιση.

Ακόμη, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι υπάρχει ιατρική βεβαιώση που μιλάει «για αποφλοίωση του εγκεφάλου, πάθηση που οδηγεί τον άνθρωπο να έχει απώλεια από την καθημερινοτητά του».

Ιδαίτερη μνεία εγινε όμως από την υπεράσπιση και στην αναφορά της εισαγγελέως για το το ότι ο πρώην υπουργός σε περίπτωση που αποφυλακιστεί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. «Ποια είναι τα άλλα εγκλήματα που θα διαπράξει ο κ. Τσοχατζόπουλος αν βρεθεί εκτός φυλακής; δεν μας το λέτε…Υπονοείτε ότι έχει εκαταμμύρια στην αυλή του; Μας λέτε ότι αν βγει ο Τσοχατζόπουλος θα πάει στο χωράφι του να βρει τα θαμμένα χρήματα, να τα πάρει και να αρχίσει να τα ξεπλένει;» διερωτήθηκε η υπεράσπιση του πρώην υπουργού και προσέθεσε: «Ή θα μας πείτε καθαρά ότι πιστεύετε πως αυτός ο άνθρωπος έχει λεφτά και θα τα ξεπλύνει ή μην επικαλεστείτε κάτι τέτοιο ξανά. Είναι 78 ετών….».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Comments

ΔημοφιλέστεραTo Top