Οικονομία

Δανειστές σε κυβέρνηση: Διορία έως τις 10 Οκτωβρίου για να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα -Ποια παραμένουν ανοιχτά

Δέκα ημέρες διορία έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. Ευρώ.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, διαπιστώθηκε πως οι δύο εναπομείνασες εκκρεμότητες που καθυστερούν τη δόση και θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα είναι:

οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει πώλησης των αεροδρομίων
ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αυτά θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Ετσι η κυβέρνηση πήρε δεκαήμερη παράταση και ορίστηκε νέο Euroworking Group για το πρωί 10ης Οκτωβρίου, πριν το Eurogroup για να αποφασιστεί για την εκταμίευση της δόσης

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν εγκριθεί η δόση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα λεφτά δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα πριν τον Νοέμβριο.

Τι συζήτησαν στο EWG
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top