Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Δεν αρκούν οι εξαγγελίες Τσίπρα για να βγει η αγορά από την ύφεση

Την ικανοποίησή του ως προς την εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εκφράζει ο προέδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αρκούν οι εξαγγελίες για να βγει η αγορά από την ύφεση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι δύο μέτρα τα οποία αφορούν την επιχειρηματικότητα της χώρας εξήγγειλε, ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. «Το ένα είναι το θέμα του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και προς το ΕΤΕΑ. Είναι ένα μέτρο το οποίο επαναφέρει στο σύστημα τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους, που σήμερα δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και αποτελεί πρόταση της Συνομοσπονδίας, την οποία υιοθέτησε ο πρωθυπουργός και περιμένουν την υλοποίηση και όχι μόνο την εξαγγελία», δήλωσε.

Το δεύτερο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος είναι βασικός για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, γιατί χωρίς τραπεζικό ακατάσχετο λογαριασμό τα λουκέτα θα αυξάνουν μέρα με τη μέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν αρκούν τα μέτρα αυτά για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση. Για να πάει η χώρα στην ανάπτυξη, για να συμμεριστώ την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, θα πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, θα πρέπει να βρεθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα που σήμερα εξακολουθεί, παρά την ανακεφαλαιοποίησή του, να είναι ένα ζόμπι και βεβαίως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει σχεδιασμός για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από μόνα τους βοηθούν τις επιχειρήσεις σε ένα κομμάτι. «Βγάζουν από το αδιέξοδο κάποιες επιχειρήσεις, μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες βέβαια, αλλά δεν τους λύνουν τα προβλήματα. Διότι οι επιχειρήσεις οι οποίες υπερφορολογούνται εδώ και μία εξαετία και με το τρίτο μνημόνιο ξανά υπερφορολογούνται ακόμη περισσότερο.

Δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις οι οποίες έζησαν αυτά τα χρόνια, επιβίωσαν μέσα στην κρίση, διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕ έχουν το 85% της απασχόλησης στη χώρα. αλλά για να παραμείνουν ζωντανές θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα μέτρα ουσίας. Ασφαλές φορολογικό σύστημα, σταθερό, ρευστότητα και το θέμα βέβαια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ουσιαστικά ευνοεί ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιοβιοτεχνών και των εμπόρων που δηλώνουν κέρδη μέχρι 25.000, αλλά καταστρέφει τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη πάνω από 25.000 ευρώ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το ξαναδούμε».

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνομοσπονδίας και από την τελευταία έρευνα του οικονομικού κλίματος που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι «όλοι οι συντελεστές της οικονομίας είναι σε αρνητικό επίπεδο, είτε αυτός είναι η ρευστότητα, είτε είναι οι παραγγελίες, είτε είναι η απασχόληση. Φαίνεται μία σταθεροποίηση, αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή αυτή η σταθεροποίηση να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη. Είναι αυτό που θα έλεγε ο λαός “σερνόμαστε”».

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top