Ελλάδα

Διεθνής Αμνηστία για τη Μόρια: Αναμενόμενη η καταστροφή -Με τόσους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες

Σκηνές κατεστραμμένες, πρόσφυγες ξανά άστεγοι. Αυτή είναι η εικόνα στο hotspot της Μόριας, μετά από τις φωτιές και τις μάχες που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας.

«Συμβολίζουν τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην προσφυγική κρίση», σχολίασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, για τις φωτιές στο hotspot και τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων, που έγιναν χθες το βράδυ.

Για όσους γνωρίζουν το τι συμβαίνει εκεί, τα τελευταία γεγονότα δεν αποτελούν έκπληξη. «Δείχνει απλά τι συμβαίνει όταν αφήνεις τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσο άθλιες συνθήκες», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ηταν μία αναμενόμενη καταστροφή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ήταν hotspot την Τρίτη, μετά από τη φωτιά και δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής- έως και 60% σύμφωνα με κάποιες αναφορές- καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Οι συνθήκες στο hotspot, σύμφωνα με τον ίδιο, χειροτέρευαν σταθερά από τον περασμένο Μάρτιο. Ο κόσμος διαμαρτύρονταν για την κακή ποιότητα του φαγητού. Κάποιοι αρρώστησαν, ενώ ξεπεράστηκαν και οι «αντοχές» στη χωρητικότητα της υποδομής.

«Πάντα υπάρχει φόβος όταν μιλάς με τους ανθρώπους. Οπως και η έλλειψη σαφήνειας για το τι συμβαίνει», λέει ο κ. Κοσμόπουλος, που στέλνει και ένα μήνυμα στους ηγέτες, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. «Σταματήστε να κοιτάζετε προς την άλλη μεριά. Σταματήστε να κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο, δείτε την πραγματικότητα».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top