Ελλάδα

Εννιά πρόσφυγες συνελήφθησαν για την «κόλαση» στη Μόρια

Κατηγορούνται ότι ξεκίνησαν την εξέγερση, εξαιτίας μίας φήμης που κυκλοφόρησε εντός του προσφυγικού καταυλισμού, περί προγραμματισμένων μαζικών μεταφορών στην Τουρκία.

Στη σύλληψη εννιά προσφύγων διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι φιλοξενούνται στο hot spot της Μόρια, στη Λέσβο και είναι ύποπτοι για τη νύχτα «κόλασης» που εξελίχθηκε μετά τον εμπρησμό μεγάλου μέρους των εγκαταστάσεων.

Οι εννιά συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ξεκίνησαν την εξέγερση, εξαιτίας μίας φήμης που κυκλοφόρησε εντός του προσφυγικού καταυλισμού, περί προγραμματισμένων μαζικών μεταφορών στην Τουρκία, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση στο νησί του Αιγαίου. Μία άλλη πληροφορία που κυκλοφόρησε, ανέφερε πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά τη διανομή του φαγητού, δίχως να διευκρινίζεται αν αφορούσε την ποιότητα και την ποσότητα, ή για διαφορές που εκδηλώθηκαν μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων για την αναμονή για το συσσίτιο. Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι πρόσφυγες που συνελήφθησαν προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σενεγάλη, τη Συρία και το Καμερούν.

Αποτέλεσμα της αναστάτωσης που ξεκίνησε από μία φήμη, ήταν να ξεσηκωθούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, να καεί σχεδόν το 30% των εγκαταστάσεων και πάνω από 4.000 άνθρωποι να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις και εντονότατες αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Σύμφωνα με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονταν στο σημείο, η ένταση στο hot spot ήταν μεγάλη από τις πρωινές ώρες. Ένας άνδρας που περίμενε νέα για το αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει, άρχισε να φωνάζει «ελευθερία», ξεσηκώνοντας πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία φώναζαν το ίδιο σύνθημα. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο της απέλασης είτε στην Τουρκία, είτε στις πατρίδες τους, όπου ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος, μίλησε στην Deutsche Welle για τα πρόσφατα επεισόδια στο hot spot της Μόρια, λέγοντας πως «συμβολίζουν τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην προσφυγική κρίση. Δείχνει απλά τι συμβαίνει όταν αφήνεις τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσο άθλιες συνθήκες. Ήταν μία αναμενόμενη καταστροφή. Σταματήστε να κοιτάζετε προς την άλλη μεριά. Σταματήστε να κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο, δείτε την πραγματικότητα».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top