Οικονομία

Επιβεβαιώνει τη «βύθιση» των ελληνικών εξαγωγών το ΥΠΕΞ

Την πτώση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνει το ΥΠΕΞ.

Το ΥΠΕΞ αφήνει μάλιστα αιχμές για την ανάλυση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών κάνοντας λόγο για «διάφορα δημοσίευματα και αναλύσεις, που εμφανίζουν με δραματικούς τόνους την εικόνα των εξαγωγών μας».

Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Ας δούμε ποια είναι η πραγματική εικόνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» σημειώνονται τα εξής:

Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στο ποσό των 11.974,8 εκ. ευρώ έναντι 13.026,6 εκ. ευρώ του ίδιου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους 2015, παρουσιάζοντας μείωση 8,1% (σε ευρώ).

Κατά τη διάρκεια όμως του ίδιου εξαμήνου, αν δεν συμπεριλάβουμε τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μικρότερη μείωση, σε σχέση με το σύνολο, της τάξης του 1,4% , δηλαδή κατά 125,9 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,0% παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση και στις εξαγόμενες ποσότητες τους, κατά 23,6%, παρά το εμπάργκο της Ρωσίας. Εξίσου σημαντική ανοδική πορεία ακολούθησαν, την ίδια χρονική περίοδο, και οι εξαγωγές ποτών και καπνού σημειώνοντας αύξηση 14,4 %.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η υποχώρηση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (γιατί περιλαμβάνονται και τα πετρελαιοειδή), την περίοδο αναφοράς, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στη ραγδαία υποχώρηση της εμπορικής αξίας των εξαγωγών καυσίµων κατά 24% (και όχι τόσο στις εξαγώγιμες ποσότητες τους,) λόγω μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και όχι λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι ποσότητες εξαγωγών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 11,7% , από 8.457.523.557 kg που ήταν το εξάμηνο του 2015 σε 9.445.159.723 kg την ίδια περίοδο το 2016.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top