Οικονομία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ «ΓΚΑΖΙΑ»! Αυστηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ – Δείτε τι ζητάει από την Ελλάδα

Μήνυμα για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με κύριο θέμα την Ελλάδα,δεν αναμένεται αποτέλεσμα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης πρέπει να εκπληρωθούν τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πάει στη Μπρατισλάβα με τη δέσμευσή ότι αυτά θα έχουν εκπληρωθεί πριν το επόμενο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο τραπέζι, ωστόσο, αναμένεται να ρίξει και το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τα πλεονάσματα, μετά το 2018.

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναμένεται να τεθούν τα εξής θέματα:

Μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.
Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ένα θέμα που άνοιξε μετά τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.
Την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Τις καθυστερήσεις στο θέμα της Ενέργειας.
Τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου, του νέου εποπτικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων και της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών.
Την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ.
Η επιτάχυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Να θυμίσουμε ότι, όπως έγινε γνωστό πριν μερικές ημέρες, η σλοβακική Προεδρία της ΕΕ φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο… διαρκούς μνημονίου, ένα σχέδιο για το «ΔΝΤ της ευρωζώνης» που θα θέτει στις χώρες που ζητούν οικονομική στήριξη όρους για διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας ότι η εκταμίευση τς υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα εγκριθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του σημερινού άτυπου Eurogroup.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top