Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Χάνει το κύρος του από το προσφυγικό ο Τσίπρας

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προβληματική ενώ παραθέτουν εκτενή άρθρα για τους ξεχασμένους της Μόριας.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η κρίση του προσφυγικού μπορεί να αποδειχθεί ενδοπολιτικά εκρηκτική, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί τίποτα να κερδίσει από αυτή, απειλείται όμως να χάσει ακόμα περισσότερο το κύρος του.

Άλλα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προβληματική ενώ παραθέτουν εκτενή άρθρα για τους ξεχασμένους της Μόριας.

Suddeutsche Zeitung

H Suddeutsche Zeitung περιγράφει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια και αναφέρεται στο όνειρο του δημάρχου του νησιού, Σπύρου Γαληνού, να αντιμετωπίζει την κρίση με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Αλλά αυτή την Δευτέρα η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν διαδόθηκε η φήμη ότι θα γίνονταν μαζικές απελάσεις στην Τουρκία.

Αναφερόμενη στη συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε και την άρνηση των ελληνικών αρχών να αναγνωρίζουν την Τουρκία σαν ασφαλή χώρα προέλευσης, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει;

«Με τον τρόπο αυτό, η συμφωνία Ε.ε- Τουρκίας χωλαίνει σ΄ένα βασικό σημείο. Η αναγκαστική επιστροφή εκπίπτει γεγονός που σημαίνει ότι όποιος καταθέτει αίτηση ασύλου έχει καλές πιθανότητες να παραμείνει στην Ελλάδα.Η συμφωνία στα μάτια των προσφύγων χάνει την ισχύ της και δίνει πάλι νόημα στην προσπάθεια να επιχειρήσει κανείς το επικίνδυνο ταξίδι. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που αυξήθηκε σημαντικά και πάλι ο αριθμός αφίξεων τον περασμένο Αύγουστο», όπως αναφέρει η Frontex.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Mε τη βία που έχει ξεσπάσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και τη συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για την επίλυση του προσφυγικού ασχολείται η γερμανική εφημερίδα. O Γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει πως εάν η συμφωνία εφαρμοζόταν στην πράξη όπως προβλεπόταν στα χαρτιά, η Λέσβος, η Χίος και άλλα νησιά δεν θα είχαν πλέον δυσκολίες. Όλοι οι πρόσφυγες που θα κατέφθαναν θα στέλνονταν πίσω στην Τουρκία και σύντομα δεν θα ερχόταν κανένας πλέον. Γιατί ποιος θα ήθελε να πληρώσει χίλια ευρώ και παραπάνω σε μια συμμορία στην Τουρκία για να του οργανώσει το ταξίδι εάν ήταν γνωστό πως μόλις θα έφθανε στο νησί θα τον έστελναν ξανά πίσω;»

Για τον Γερμανό δημοσιογράφο, Μίχαελ Μάρτενς, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου αρνούνται να στείλουν πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες βασιζόμενες στην Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών που υπαγορεύει πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Και όπως αναφέρει η FAZ : “Εάν η Τουρκία ήταν πρόθυμη να επενδύσει χρήματα και προσωπικό για να αρθούν οι ελλείψεις εκ μέρους της, οι Έλληνες δεν θα είχαν πιθανότατα πλέον πρόβλημα να στείλουν πρόσφυγες στη γειτονική χώρα – η κυβέρνηση στην Άγκυρα όμως βλέπει διαφορετικά τα πράγματα ή τα παρουσιάζει διαφορετικά». Το επίμαχο άρθρο σχολιάζει επίσης πως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του της οποίας η πολιτική για τους πρόσφυγες ξεκίνησε με ιδανικά που απέχουν έτη φωτός από την σημερινή πολιτική, η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ενδοπολιτικά εκρηκτική.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί τίποτα να κερδίσει από αυτή, απειλείται όμως να χάσει ακόμα περισσότερο το κύρος του από όσο το έχει χάσει μέχρι σήμερα. Όταν τον Αύγουστο διαδόθηκε η είδηση ότι η Αθήνα προτίθεται να στείλει 2.000 πρόσφυγες στην Κρήτη, ξέσπασε κύμα οργής», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top