Οικονομία

Η «ΜΑΥΡΗ» ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ! Με «καπέλο» έως 10% η ανταλλαγή καταθέσεων με ρευστό

Μια ιδιόμορφη «μαύρη» αγορά μετρητών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη στιγμή της επιβολής των capital controls, που εγκλώβισαν τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών στις τράπεζες από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την σχετική εξαγγελία τον Ιούνιο του 2015.

Τότε ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ως «σύντομη παρένθεση», η όποια όμως περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, παραμένει ανοιχτή.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», κάποιος καταθέτης ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα του, αγοράζει μετρητά πληρώνοντας με καταθέσεις. Μόνο που η συναλλαγή δεν γίνεται στην ονομαστική αξία των μετρητών, αλλά χρεώνεται προμήθεια της τάξεως του 5%, 6% ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και στο 10%.

«Όπου σε πιάσει κανείς, ανάλογα με την ανάγκη», αναφέρουν πηγές της αγοράς. Δηλαδή, για να πάρει κάποιος στα χέρια του μετρητά, για παράδειγμα, της τάξης των 3.000 ευρώ θα μεταφέρει διατραπεζικά από τις καταθέσεις του 3.150 ευρώ εάν το καπέλο είναι 5% και 3.300 ευρώ εάν το καπέλο είναι 10%. Η επίσημη εξήγηση για να δικαιολογείται το «καπέλο» αυτό είναι πως η προμήθεια που πληρώνεται καλύπτει τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων!

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως από τις 3 Μαρτίου έγινε νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Βάσει του νομοσχεδίου αυτού, το ανώτατο όριο προστασίας κατάθεσης για τον εκάστοτε πελάτη και ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς που διατηρεί και σε πόσες τράπεζες, είναι 100.000 ευρώ και η αποζημίωση θα δίνεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), εντός επτά ημερών από την εκκαθάριση της τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές που επιβεβαιώνουν τις σχετικές πρακτικές και τη «σκιώδη» αγορά μετρητών αναφέρουν πως για όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει χαμηλή, οι εν λόγω επιτήδειοι θα κάνουν χρυσές δουλειές.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top