Διεθνή

Η τραγική ιστορία πίσω από ένα παιχνίδι που βρέθηκε μετά από 70 χρόνια

Πρόκειται για έναν πορσελάνινο Μίκυ Μάους που πιστεύεται ότι άνηκε σε ένα παιδί που σκοτώθηκε στο Άουσβιτς.

Μια πορσελάνινη φιγούρα του Μίκι Μάους, που ανήκε πιθανότατα σε κάποιο παιδί το οποίο είχε σταλεί στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ήρθε ξανά στο φως αφού παρέμεινε ξεχασμένη σε μια σοφίτα επί σχεδόν 70 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα μια τοπική οργάνωση.

«Είναι ένα αντικείμενο που προκαλεί θλίψη γιατί μας θυμίζει ένα παιδί που αναμφίβολα εξολοθρεύτηκε στους θαλάμους αερίων. Βρέθηκε μετά τον πόλεμο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το στρατόπεδο, από τους ενοίκους ενός αγροκτήματος που την φύλαξαν μαζί με άλλα μικροαντικείμενα και μας τα παρέδωσαν πρόσφατα» εξήγησε η Ανιέσκα Μολέντα, η πρόεδρος του Ιδρύματος Δευτερευόντων Τόπων Μνήμης (FMPM).

Το FMPM ιδρύθηκε το 2013 από ιδιώτες συλλέκτες που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Στόχος του είναι να συγκεντρώνει αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του στρατοπέδου από τους χώρους όπου βρίσκονταν τα παραρτήματά του, σε μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η οργάνωση συνεργάζεται με το Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα και πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ σε ποιον ανήκε ο Μίκι», πρόσθεσε η Μολέντα. «Ξέρουμε μόνο ότι το κουκλάκι κατασκευάστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, χωρίς την άδεια της Disney. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορούσε στη γερμανική αγορά μεταξύ 1929-32 και γίνονταν εξαγωγές στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε.

«Ο άνθρωπος που μας τον παρέδωσε ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Μας αφηγήθηκε ότι ο παππούς του, ενώ δούλευε στα χωράφια μετά τον πόλεμο, ξέθαψε το κουκλάκι μαζί με κάποια νομίσματα του εβραϊκού γκέτο του Λοτζ και μερικά μικρά πινέλα. Τα πήρε και τα φύλαξε στη σοφίτα του σπιτιού του», είπε η Μολέντα.
Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι, εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μαζί τους χάθηκαν επίσης 80.000 Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 στρατιώτες της ΕΣΣΔ. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο τον Ιανουάριο του 1945.

Υπολογίζεται ότι στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου σκοτώθηκαν 232.000 παιδιά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top