Διεθνή

Κατηγορούν τη Μέρκελ ότι δίνει χρήματα για πρόσφυγες- «Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στη Γερμανία»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των επικριτών της ότι η κυβέρνηση δαπανά λιγότερα χρήματα για τους Γερμανούς πολίτες εξαιτίας της μαζικής άφιξης προσφύγων και μεταναστών.

Ηδη το κόμμα της αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βαριάς ήττας στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία στις αυριανές τοπικές εκλογές.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild καγκελάριος υπερασπίστηκε επίσης σθεναρά την απόφαση που έλαβε ακριβώς πριν από έναν χρόνο να ανοίξει τις πύλες της χώρας στους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Δεν μειώσαμε τα επιδόματα σε κανέναν στη Γερμανία λόγω της βοήθειας που προσφέρουμε στους πρόσφυγες, Στην πραγματικότητα, είδαμε και κάποιες βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς. Δεν στερήσαμε τίποτα από τους ανθρώπους εδώ. Εξακολουθούμε να πετυχαίνουμε τον μεγάλο στόχο μας, να διατηρούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στη Γερμανία» τόνισε.

Μετά την άφιξη σχεδόν 1 εκατομμυρίου προσφύγων η δημοτικότητα της Μέρκελ έπεσε στο 45% (χαμηλό πενταετίας) όμως η καγκελάριος δεν φάνηκε μετανιωμένη για την απόφασή της. Αντιθέτως, είπε ότι αν αντιμετώπιζε σήμερα την ίδια κατάσταση, θα ενεργούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

“Εκείνο το Σαββατοκύριακο (του 2015) το θέμα δεν ήταν να ανοίξουμε τα σύνορα στους πάντες, αλλά να μην τα κλείσουμε σε εκείνους που έφταναν σ’ εμάς από την Ουγγαρία, με τα πόδια, σ’ εκείνους που είχαν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια” είπε στην εφημερίδα.

Η Μέρκελ, που εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενσωμάτωση των προσφύγων μέσω της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και άλλης βοήθειας που τους προσφέρεται, ενώ ταυτόχρονα πιέζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Η γερμανική κυβέρνηση επαναπάτρισε 21.000 ανθρώπους πέρσι και 35.000 κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους φέτος.

“Είναι πασιφανές ότι μια χρονιά σαν την περασμένη δεν μπορεί να επαναληφθεί, για αυτό λάβαμε τα μέτρα αυτά. Όμως αυτό που κάναμε ήταν το σωστό, ανταποκριθήκαμε στις ανθρωπιστικές ευθύνες μας και εξακολουθούμε να το πράττουμε”, τόνισε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top