Ελλάδα

«Καβγάς» Βαρουφάκη με στέλεχος της Google σε διεθνές συνέδριο

«Τύπου καρτέλ» χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πήρε μέρος σε πάνελ με θέμα τη σχέση της δημοκρατίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Στη διάρκεια της συζήτησης με συντονιστή τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ήρθε σε αντιπαράθεση με το στέλεχος της Google Ρος Λα Ζενές για τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών στον ανταγωνισμό και τη δημοκρατία. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «η δημοκρατία αφορά τη διάχυση της ισχύος», αλλά στην εποχή της Google και της Apple, «η τεχνολογία οδηγεί σε συρρίκνωση του ανταγωνισμού και σε τεράστια συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος». Ο κ. Λα Ζενές απάντησε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία του έχουν συμβάλλει πολύ θετικά στη διεύρυνση της δημοκρατίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι , η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει και στην οικονομία «αποκέντρωση της ισχύος» «Στην Google τρέμουμε κάθε μέρα, καθώς δεν υπάρχουν φραγμοί εισόδου για νέες εταιρείες με έξυπνες ιδέες. Ο κλάδος είναι γεμάτος με τα πτώματα εταιρειών που κάποτε θεωρούνταν αήττητες».

var2

Ο κ.Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Πολ Κρούγκμαν είπε ότι οι επιχειρήσεις «που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες» είναι πολύ πιο προοδευτικές από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, οι «αποτυχημένες τράπεζες» ήταν υπέρ της λιτότητας στο βαθμό που υπηρετούσε τη διάσωσή τους με δημόσιο χρήμα. «Οι τράπεζες αυτές, παρεμπιπτόντως, παραμένουν ακόμα και σήμερα αφερέγγυες», ισχυρίστηκε.Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, που είναι τύπου καρτέλ, απέτρεψε την υιοθέτηση των πολιτικών που θα άμβλυναν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης. «Τέτοιες πολιτικές θα υιοθετούνταν αν η Ευρώπη ήταν πιο δημοκρατική», πρόσθεσε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top