Οικονομία

Κόντρες με το καλημέρα: Παζάρια Τσακαλώτου με θεσμούς για υπερταμείο και ΔΕΚΟ

Με το… καλημέρα άρχισαν οι κόντρες και τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση που είχαν στο Χίλτον.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους 3 εκπροσώπους των δανειστών, πλήν της Βέλιας Ντελκουλέσκου του ΔΝΤ η οποία φθάνει απόψε στην Αθήνα.

Στην πρώτη συνάντηση Αθήνας-θεσμών μετά το καλοκαίρι, οι αντιπαραθέσεις ήταν εμφανείς.

Αρχικά οι δύο πλευρές, συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο υπερταμείο, θέμα στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς «είμαστε κοντά».

Νέα αντιπαράθεση υπήρξε και για τις τις 8 ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό) που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν είναι δεσμευτική η λίστα – η οποία, σημειωτέον, συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό μνημόνιο – ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «είναι υπό συζήτηση».

Οσον αφορά στο θέμα του ΟΤΕ που πρέπει επίσης να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον περασμένο Φεβρουάριο με επιστολή του στον Πιέρ Μοσκοβισί, δεν έχει γίνει ακόμη καθώς πρέπει να γίνει προηγουμένως συνεννόηση και με τους Γερμανούς σε σχέση με τις υπάρχουσες ρήτρες. «Και αυτό θα κλείσει γρήγορα» διαβεβαιώνει η ελληνική πλευρά.

Νωρίτερα, συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων το οποίο «σέρνεται» εδώ και πολλές αξιολογήσεις. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είμαστε «κοντά σε συμφωνία» ωστόσο υπήρξε προβληματισμός από πλευράς θεσμών ως προς τα «κουπόνια» ενίσχυσης που προβλέπει το ν/σ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις αφορούν σε ασφαλιστικές δικλίδες αναφορικά με το «πόθεν έσχες» των αγοραστών των κουπονιών, από κάποιο ποσό και πάνω.

Από την σημερινή σύσκεψη έλειπε – εκτός από την Βελκουλέσκου – και το υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο Τρίτη, με πλήρη σύνθεση και των δύο πλευρών, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και η προετοιμασία για την δεύτερη αξιολόγηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top