Οικονομία

Κόβουν το επίδομα πρόνοιας σε συνταξιούχους του Δημοσίου με βαριές αναπηρίες

Κόβουν το επίδομα πρόνοιας σε συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν βαριές αναπηρίες, επειδή λαμβάνουν ταυτόχρονα και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Οπως καταγγέλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίας, μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί η άδικη και αδιανόητη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος πρόνοιας σε συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν βαριές αναπηρίες, επειδή λαμβάνουν ταυτόχρονα και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας (αρ.πρ.:Δ24α/Φ.32/Γ.Π.57882/1005) αποκαθιστά την αδικία μόνο στους πάσχοντες από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, στην παροχή των προνοιακών επιδομάτων τους, αλλά δεν εφαρμόζεται στις υπόλοιπες κατηγορίες αναπηρίες.

Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση εις βάρος των συνταξιούχων με βαριές αναπηρίες του δημοσίου. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά η ανωτέρω διάταξη να επεκταθεί για όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, για λόγους ισονομίας και ισότητας.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αποτελεί μέρος της σύνταξης και δεν επηρεάζεται από το ποσό των επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αναγκών της κάθε αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

Οπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν θα επιλυθεί από τους συνταξιούχους με αναπηρία, για τους οποίους η Πολιτεία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα ελάχιστα. Το επίδομα αυτό χορηγείται για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται από την αναπηρία και τις οποίες η Πολιτεία έχει αποδειχθεί ότι αδυνατεί να καλύψει.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top