Επιστήμες

ΞΗΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ -Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο

Περισσότεροι από 3.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε 12 ώρες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με περίπου 100 από αυτούς να πλήττουν την Θάσο, χωρίς να πέσει στάλα βροχής. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ξηρή καταιγίδα» και πρόκειται για καταιγίδα, χωρίς βροχή.

«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο ”ξηρό οριακό στρώμα”, δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος», εξηγεί στο «Εθνος» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οπως φαίνεται από την εικόνα του ανιχνευτή ηλεκτρικών εκκενώσεων του αστεροσκοπείου «Ζευς», που παρουσιάζει η εφημερίδα, η Θάσος ήταν στο επίκεντρο συμπλέγματος καταιγίδων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Μέσα σε 45 λεπτά εκδηλώθηκαν 3 από τα 4 μέτωπα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, εκτός από τις ξηρές καταιγίδες, οι «ορφανοί» κεραυνοί μπορούν να εκδηλωθούν και υπό άλλες συνθήκες.

«Πρόκειται για τους λεγόμενους κεραυνούς θετικής πολικότητας, που είναι και οι ισχυρότεροι», αναφέρει και προσθέτει πως είναι σύνηθες οι κεραυνοί να συνοδεύονται από πολύ ασθενείς βροχές, που δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση φωτιάς.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top