Οικονομία

Κι όμως: Μία υπογραφή που ΔΕΝ βάζει ο Τσακαλώτος μας κοστίζει 2,5 δισ. το χρόνο!

Tο ελληνικό κράτος φαίνεται ότι έχει λεφτά για χάσιμο, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας του να ελέγξει και να πατάξει το λαθρεμπόριο πετυχαίνει απώλεια εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ το έτος, όσα έσοδα δηλαδή αναμένει μέσω του ΕΝΦΙΑ για το 2016!

Στο πλαίσιο αυτό, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών να προκηρύξει το διαγωνισμό που αφορά τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Αν και ισχύει νομοθετική ρύθμιση από το 2012, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ενεργοποίησης της διάταξης μέσα από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρείες που παράγουν μοριακούς ιχνηθέτες και παρέχουν όλες τις υπηρεσίες από την τοποθέτησή τους μέχρι και την παρακολούθηση των ποσοτήτων.

Η νοθεία των καυσίμων όχι μόνο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και το κράτος χάνει κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό ποσό (υπολογίζεται μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ βάσει σχετικής μελέτης του υπουργού Δημήτρη Μάρδα) λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει και να πατάξει το λαθρεμπόριο και τη νοθεία.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο της νοθείας στα καύσιμα είναι η μοριακή ιχνηθεσία, ένα χημικό στοιχείο, το οποίο τοποθετείται στις ποσότητες των υγρών καυσίμων και είναι δυνατή η παρακολούθηση της διακίνησής τους σε όλα τα στάδια. Δεν διασπώνται, ενώ εντοπίζουν τη νοθεία και την πρόσμειξη με άλλες ουσίες. Αυτά τα στοιχεία θα τοποθετούνται στα καύσιμα από τη στιγμή που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια στα βυτιοφόρα οχήματα.

Στα σημεία αυτά θα υπάρχουν ειδικοί υπάλληλοι οι οποίοι με κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα ειδοποιούν μια κεντρική Αρχή για την ιχνηθέτηση των ποσοτήτων, οι οποίες και θα παρακολουθούνται από το διυλιστήριο μέχρι και την κατάληξή τους στις δεξαμενές τελικών καταναλωτών.

Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Αλεξιάδη εκφραζόταν από τις αρχές του 2016 η αισιοδοξία ότι το μέτρο θα έμπαινε σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Παρόλα αυτά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού παραμένει στα συρτάρια.

Αποφάσεις που συνδέονται με την σύνταξη και υλοποίηση της ΚΥΑ για τους ιχνηθετες.

– Απόφαση Υπουργού Οικονομικών σύστασης ομάδας εργασίας για την σύνταξη σχεδίου ΚΥΑ υπ’αρ’ Δ.ΟΡΓ.Β 1016859ΕΞ2016/03.02.2016 – Η ομάδα ολοκλήρωσε το έργο της 8/3/2016 και εστάλη στον υπουργό κ. Τσακαλωτο.
– Απόφαση Υπουργού Οικονομικών σύστασης Ομάδας Διοίκησης Έργου [ Ο.Δ.Ε.] για την ολοκλήρωση δράσεων αντιμετώπισης λαθρεμπορίου και νοθείας καύσιμων υπ’ αρ’Δ.ΟΡΓ.Β 1076560 ΕΞ 17.5.2016.
– Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε με την υπ’ αρ’Δ6Α 1096805 ΕΞ 27-6 2014 ΑΥΟ όπως τροποποιήθηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και νοθείας καυσίμων είναι ο ΓΓΔΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top