Οικονομία

Μπλόκο των θεσμών στην εξαγγελία Τσίπρα από την ΔΕΘ για το ακατάσχετο

Χωρίς συμφωνία έφυγαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών βάζοντας μάλιστα βέτο στην πρωθυπουργική εξαγγελία από την ΔΕΘ για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 82ης ΔΕΘ είχε αναφερθεί αναλυτικά για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί απέφυγαν εκ νέου να συζητήσουν για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% μετά το 2018.

Οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα τρία ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά: ο ακατάσχετος λογαριασμός, η στελέχωση του Υπερταμείου και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι:

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με τα κίνητρα που θα δοθούν στον κόσμο. Υπάρχει όμως διαφωνία στο θέμα του ακατάσχετου. «Θα δούμε αν θα λυθεί η διαφωνία με περισσότερο κίνητρα στους φορολογούμενους», λένε οι ίδιες πηγές, ωστόσο είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός.

Οι θεσμοί αποχωρούν από την Ελλάδα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου. Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Επιπλέον παρουσιάζονται διαφορές σε τεχνικό κυρίως επίπεδο και στο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει κι άλλο.

Τέλος από το ΥΠΟΙΚ δηλώνουν πιο εφησυχασμένοι σε σχέση με τις συζητήσεις της Δευτέρας. Μάλιστα χαρακτηρίζουν ρεαλιστικά τα ορόσημα για κλείσιμο προαπαιτούμενων έως 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Euroworking Group και της 10ης Οκτωβρίου οπότε συνέρχεται το Eurogroup για να συζητήσει την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ.ευρώ.

Εντωμεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν όλες οι νομοθετικές διατάξεις για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top