Διεθνή

Ρέντσι: «Μπορούμε να εργαστούμε με τους Έλληνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα»

«Να ζητήσουμε μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση».

«Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, απόψε, σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στην Φλωρεντία. «Αύριο θα δω και τον πρόεδρο Ολάντ, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

«Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος .

Στην συνέχεια, αναφερόμενος, πάντα, στην αυριανή «Σύνοδο του Νότου», θέλησε να υπογραμμίσει:

«Τι θα κάνουμε αύριο στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλλι. Η Ιταλία, κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Με ετούτο το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».

Σε σχέση με το κύριας σημασίας αυτό θέμα, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «και αύριο είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης» διότι «η αρχή είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει υιοθετώντας τις θέσεις και την προσέγγιση της Λέγκας του Βορρά».

«Όταν, όμως, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει στην θάλασσα, να πνιγεί, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοσκοπικές έρευνες. Θα κάνω και κάνω ότι μπορώ για να σωθεί. Αυτό με κάνει και να νιώθω ότι διαθέτω ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι «ζήτησε να ανασυρθεί το βυθισμένο πλοίο στα ανοικτά της Σικελίας, με νεκρά μικρά παιδιά που πέθαναν εξαιτίας των διακινητών», διότι από την Ιλιάδα, την Αντιγόνη και τον παππού του, έμαθε ότι πρέπει πάντα να εξασφαλίζεις ταφή για τους νεκρούς, ότι πρέπει να σέβεσαι τις ανθρώπινες αξίες».

«Αύριο θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες να μας στηρίξουν στην προάσπιση των αξιών αυτών», δήλωσε στην συνέχεια ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Όσο για την οικονομία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με την λιτότητα», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top