Πολιτική

Νέα άγρια κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΣτΕ

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την εκτίμηση Τσίπρα για τις προσφυγές στο ΣτΕ.

Μετά τη χθεσινή σφαγή Μαξίμου-ΝΔ, αλλά και τα όσα ανέφεραν πηγές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που «άδειασαν» τον πρωθυπουργό, σήμερα η κόντρα συνεχίστηκε. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως η ΝΔ αλλά και το μιντιακό κατεστημένο προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα που θα προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας -ο πρωθυπουργός- θέλει να υπαγορεύει στη δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν. Τελικά, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Η μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαξίμου: ΝΔ και μιντιακό κατεστημένο προσπαθούν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις του ΣτΕ

Για προσπάθεια χειραγώγησης που υποκρύπτεται «πίσω από την “αγάπη” της Νέας Δημοκρατίας και του κατεστημένου των ΜΜΕ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης.

Κατηγορούν τη ΝΔ και το «μιντιακό κατεστημένο» ότι εκείνοι προσπαθούν να παρέμβουν και να καλλιεργήσουν κλίμα που θα προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι η κυβέρνηση, όπως της καταλογίζουν.

Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «από χθες έχει ξεδιπλωθεί από τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ μια απεγνωσμένη επικοινωνιακή επίθεση», η οποία «αφορά κάποια υποτιθέμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

«Στην πραγματικότητα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «πίσω από τα “οργισμένα” δελτία Τύπου, τις τηλεοπτικές κραυγές και τα πρόθυμα πρωτοσέλιδα, που κόπτονται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κρύβεται η προσπάθεια της ΝΔ και του μιντιακού κατεστημένου να δημιουργήσουν κλίμα, που θα προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες». «Η προειδοποίηση είναι προφανής: Αν οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αρεστές, είναι ήδη στημένο το κατηγορητήριο ότι “το ΣτΕ λειτουργεί κατευθυνόμενο από κυβερνητικές εντολές”», τονίζουν.

«Είναι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και το μιντιακό κατεστημένο που προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να παρέμβουν. Όχι η κυβέρνηση!», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι «αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι πρέπει να σταματήσει» και σημειώνουν ότι «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που συστηματικά αποκρύπτεται από τους πρόθυμους υπερασπιστές της “ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί απολύτως».

«Αν λοιπόν η Νέα Δημοκρατία αγωνιά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ας δηλώσει το ίδιο ακριβώς, για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι», τονίζουν.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι κυβερνητικές πηγές παραθέτουν αναφορές του προέδρου της ΝΔ, πηγών του κόμματος και εξεχόντων στελεχών του αναφορικά με το ζήτημα, και καλούν τη ΝΔ «για την οικονομία της συζήτησης» να ξεκαθαρίσει αν οι παρακάτω τοποθετήσεις συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ή όχι:

«Σε κάθε περίπτωση ο νόμος αυτός, όπως εκτιμούμε, θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, γιατί αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα» («Πηγή» της Νέας Δημοκρατίας, ΑΠΕ 8/9/2016).

«Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας, το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα» (Ντόρα Μπακογιάννη, Real FM 5/9/2016).

Και βεβαίως:

«Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος» (Κυριάκος Μητσοτάκης, ΣΚΑΪ 13/9/2016).

«Ευελπιστούμε», αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης, «σε κάποια σοβαρή απάντηση και όχι στο παιδαριώδες (για να μην πούμε κάτι περισσότερο) επιχείρημα που διατύπωσε σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος, ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι πιο “βαρύνουσες” από αυτές του προέδρου της ΝΔ, “λόγω θεσμικής θέσης”!!».

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας θέλει να υπαγορεύει στη δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν
«Ο πρωθυπουργός θέλει να υπαγορεύει στη δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν» απαντά η Ν.Δ. στις πηγές Μαξίμου που την κατηγόρησαν για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται ως «μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη» και επισημαίνεται:

«Στις δημοκρατικές χώρες, ισχύει η απόλυτη διάκριση των εξουσιών. Εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής. Όχι, όμως, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας -ο πρωθυπουργός- θέλει να υπαγορεύει στη δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, ο κ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας ωμά, κυνικά και απαράδεκτα στο έργο της Δικαιοσύνης, είπε κατά λέξη:

“Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα”.

Τελικά, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Η μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη».

Η επίμαχη φράση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Αίσθηση προκλήθηκε από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες, προκαταβάλοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».

Το ΣτΕ «αδειάζει» τον Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες -Καβγάς και με ΝΔ

Κληθείσες να σχολιάσουν την απάντηση του πρωθυπουργού για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, πηγές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «άδειασαν» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν διατυπώνουν δημόσια εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Οι αποφάσεις του ΣτΕ στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δεν προδικάζουν a priori την απόφαση επί των κύριων προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων αυτό που κλήθηκε να εξετάσει το δικαστήριο ήταν η αναγκαιότητα για την παροχή προσωρινής προστασίας. Και δεν εξετάστηκε το θέμα συνταγματικότητας».

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόσφατη νομολογία του δικαστηρίου στην περίπτωση της ΕΡΤ, με τις οποίες αποφαίνονταν ότι αρμόδιο για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ, έλεγαν «Η νομολογία του Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική ωστόσο αυτές οι επίμαχες αποφάσεις θα βαρύνουν ιδιαίτερα την κρίση της».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top