Διεθνή

Ο Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, όρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο 63χρονος Φέρχοφστατ, ο ηγέτης του κεντρώου, φιλελεύθερου μπλοκ Alde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι «τιμή του» που ορίστηκε διαπραγματευτής και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» σε μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

Ο Φέρχοφστατ είναι ο δεύτερο Βέλγος που μετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών: ο συμπατριώτης του και πρώην εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Σέους θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όταν αυτή προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση. Όμως οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν τους νόμους που θα οριστικοποιούν το «διαζύγιο» και, ενδεχομένως, και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top