Πολιτική

O Κατρούγκαλος τάζει αύξηση συντάξεων: «Από του χρόνου, που θάρθει η ανάπτυξη»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την δήλωση έκανε προσερχόμενος σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

Όπως είπε ο υπουργός, η προσπάθεια προσαρμογής τελείωσε και από εδώ και πέρα θα μοιραστούν τα οφέλη από την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι όλες οι μειώσεις που γίνονται είναι οι μειώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε.

Επανέλαβε ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, μειώνονται μόνον οι επικουρικές εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι πάνω από 1.300 ευρώ.

«Εμείς δεν επιβάλαμε οριζόντιες μειώσεις, όπως στον παρελθόν, εφαρμόσαμε απλώς το νέο σύστημα υπολογισμού και στις παλιές συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι τώρα που αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν πάλι αυτό το κλίμα της αμφιβολίας.
Δήλωσε, τέλος, ότι «ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη». «Για πρώτη φορά θέσαμε εμείς το ζήτημα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «προσπαθήσαμε να αντιστοιχήσουμε εισφορές και παροχές στην αρχή ισονομίας, να δώσουμε αυτό που αντέχει σήμερα η οικονομία, αλλά και την υπόσχεση ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη -κάτι που θα είναι από την επόμενη χρονιά- η άνοδος της οικονομίας θα μεταφραστεί και σε άνοδο των συντάξεων».

Επιστολή στους συνταξιούχους με ανάλυση των μειώσεων

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στις αρχές του Οκτωβρίου κάθε συνταξιούχος που είχε μείωση στην σύνταξή του θα λάβει μία εξατομικευμένη επιστολή, όπου θα επεξηγούνται αναλυτικά το ποσό της και η αιτία της αναπροσαρμογής.

«Σεβόμαστε κάθε πολίτη της χώρας και οφείλουμε να του εξηγήσουμε», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε δε ότι η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων ήταν της τάξης των 300 εκατ., ενώ «εάν είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είχε συμφωνήσει σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ολόκληρο το έλλειμμα των 800 εκατ. θα πήγαινε στις επικουρικές συντάξεις και μόνο σε αυτές».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top