Πολιτική

Ο Σταθάκης ρίχνει «λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οχτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας απαντά με ένα ειρωνικό σχόλιο.

Αιφνιδιαστική αντεπίθεση από τον άλλοτε χαμηλών τόνων υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ξαφνικά – με μια ανακοίνωση -ρίχνει λάδι στη φωτιά στο κλίμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «καρφώνοντας» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους μάλιστα κατηγορεί για….. ρουσφετολογική συμπεριφορά. Σε ερώτηση που κατέθεσαν οχτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας απαντά με ένα ειρωνικό σχόλιο και στέλνει μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου παρακαλούνται «οι βουλευτές της ΝΔ, των ερωτώντων συμπεριλαμβανομένων, να μην τηλεφωνούν στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Χαρίτση για να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς προτάσεων που τους ενδιαφέρουν». Συμπληρώνει δε ότι «όπως τους εξηγείται κάθε φορά, η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε όμως πλέον τη δυνατότητα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία. Σε αντίθεση με ό,τι έχουν συνηθίσει οι βουλευτές, η κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ».

Επίσης, από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου υπάρχουν και οι εξής διευκρινίσεις:
(1) Η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί. Άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και για τις άλλες δράσεις. Επομένως, είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν να ξεκινήσει εντός του 2016.

(2) Σε πλήρη αντίθεση με τις αδιαφανείς διαδικασίες που είχαν καθιερώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει διασφαλιστεί για πρώτη φορά η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων. Οι δύο αξιολογητές κάθε πρότασης επιλέγονται ηλεκτρονικά με τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των υποψήφιων επενδυτών ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης. Επίσης, οι αξιολογητές δεν βαθμολογούν προτάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους ή από περιφέρειες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους χρηματοδοτικούς πόρους.

(3) Οι Επιτροπές Αξιολόγησης έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, επιβλέπουν και διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αξιολόγησης. Τα μέλη τους, όπως και οι ίδιοι οι αξιολογητές, δεν έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία των υποψηφίων ή στους ηλεκτρονικούς κωδικούς των προτάσεων. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, στελέχη της ΜΟΔ ή δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ, στελέχη δηλαδή προερχόμενα από φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

(4) Ενόψει του β’ κύκλου των προσκλήσεων, που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν για τον α’ κύκλο. Ο δε α’ κύκλος των προσκλήσεων εκδόθηκε μετά από μια πρωτόγνωρη και εκτεταμένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση των προσκλήσεων.

“ΥΓ: Παρακαλούνται οι βουλευτές της ΝΔ, των ερωτώντων συμπεριλαμβανομένων, να μην τηλεφωνούν στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Χαρίτση για να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς προτάσεων που τους ενδιαφέρουν. Όπως τους εξηγείται κάθε φορά, η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε όμως πλέον τη δυνατότητα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία. Σε αντίθεση με ό,τι έχουν συνηθίσει οι βουλευτές, η κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top