Ελλάδα

Οι Έλληνες ναυτικοί που θεωρούνται θρύλοι στην Αργεντινή

Η χώρα έχει δώσει τα ονόματα των δυο Ελλήνων σε πολεμικά πλοία, δρόμους και σχολεία.

Ο λόγος για τους Νικόλαο Κολμανιάτη και Μιχαήλ Σαμουήλ Σπύρου, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ύδρα τον 19ο αιώνα και έφτασαν να θεωρούνται ήρωες στην Λατινοαμερική.

Ο Νικόλαος Κολμανιάτης ήταν ένας χαρισματικός ναυτικός από την Ύδρα, ο οποίος στα ταραγμένα χρόνια του 19ου αιώνα που η Ελλάδα βρισκόταν υπό την τουρκική κατοχή ήταν ανάμεσα στους ναυτικούς οι οποίοι έπρεπε να επανδρώσουν τον επικύριαρχο τουρκικό στόλο. Λίγο πριν το 1810, ο Κολμανιάτης διακρίθηκε στις μάχες που έδωσε έναντι των Κοζάκων στην Μαύρη Θαλασσα αλλά έπρεπε να επιστρέψει, καθώς έμαθε πως κάποιος στο νησί τόλμησε να πειράξει την μόλις δυο μηνών έγκυο γυναίκα του.

JORGE-KOLMANIATIS-IMG_3370

Αφού επέστρεψε στην Ύδρα και σκότωσε τον άνδρα από την Μάνη που υπέπεσε στο μοιραίο ατόπημα, αναγκάστηκε να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορούσε από εκει, καθώς η λιποταξία από τον τουρκικό στόλο ισοδυναμούσε με θανατική ποινή.

Οι περιπέτειές του, τότε, ξεκίνησαν από την Μάλτα – με συμμετοχές σε ναυμαχίες και μάχες σώμα με σώμα στην ξηρά – και συνεχίστηκε σε Νάπολη, Άγια Πετρούπολη, στα παγωμένα ποτάμια της Σιβηρίας. Από εκεί έφτασε στα οροπέδια της Νότιας Αμερικής, στην Παραγουάη και τελικά φθάνει στην Αργεντινή το 1811 σε ηλικία μόλις 27 χρονών.

Αφού ρίζωσε εκεί, άλλαξε το όνομα του σε Νικόλας Χόρχε και εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Μερικά από τα κατορθώματά του ήταν το 1814, όπου ήταν επικεφαλής στη ναυμαχία του Ρίο ντε λα Πλάτα, όπου επέτρεψε στους Αργεντινούς να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας κυριαρχία της περιοχής. Επίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας από τους Ισπανούς το 1816, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια πήρε μέρος σε περισσότερες από 20 ναυμαχίες.

Το 1827 η κυβέρνηση της Αργεντινής του απέδωσε το ασημένιο μετάλλιο τιμής.

Ο Νικόλαος Κολμανιάτης έφθασε μέχρι τον βαθμό του Ναυάρχου και πέθανε στην δεύτερη του πατρίδα το 1866 σε ηλικία 82 χρονών.

Ο καπετάνιος Ιγκνάσιο Μαρτίν Ερεκαμπόρντε δήλωσε για αυτόν τον ήρωα: «Ο Νίκολα Χόρχε αφιέρωσε την ζωή του πολεμώντας για την χώρα μου επί περίπου μισό αιώνα και όλοι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για αυτόν.»

Ο άλλος ήρωας ονομάζεται Μιχαήλ Σαμουήλ Σπύρου και έμεινε γνωστός στην Αργεντινή ως Μιγκέλ Σάμουελ Σπίρο. Είχε κοινές ναυτικές περιπέτειες με τον Νικόλαο, κατά βάση στην Ελλάδα και στην Μάλτα. Εκείνος έφθασε στην Λατινοαμερικανική χώρα το 1810 και γράφτηκε και αυτός με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Αργεντινής.

Ως επικεφαλής σε μικρό πλοίο, συμμετέχοντας στη ναυμαχία του Αρόζο δε λα Τσίνα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς περικυκλώθηκε από ισπανικά πλοία. Μη έχοντας καμιά ελπίδα διέταξε το πλήρωμα να πέσει στη θάλασσα και παραμένοντας στο καράβι, αυτός και δύο άλλοι ναυτικοί, το ανατίναξε. Η πράξη αυτοθυσίας ήταν αυτή που προκαλεί ακόμη και σήμερα τον θαυμασμό προς το πρόσωπό του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top