Διεθνή

Ουγγαρία: Σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για την μετεγκατάσταση προσφύγων καλούν δεκάδες ΜΚΟ

Ένα συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί 22 μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσε τους Ούγγρους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα που αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε, χαρακτηρίζοντάς το «απάνθρωπο».

«Αποφασίσαμε να κάνουμε εκστρατεία για να θεωρηθεί άκυρο αυτό το δημοψήφισμα: δεν επιτρέπει την προώθηση των κοινών αξιών μας, δεν έχει κανένα νόημα και είναι απάνθρωπο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το συλλογικό όργανο στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων η Επιτροπή του Ελνσίκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ένας σύλλογος εκπαιδευτικών που είχε οργανώσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη άνοιξη.

Περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις 2 Οκτωβρίου να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Το στρατόπεδο του «όχι», που στηρίζεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, για να θεωρηθεί έγκυρο το συμβουλευτικό δημοψήφισμα η συμμετοχή απαιτείται να ξεπεράσει το 50%. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Zavecz, το 54% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι «σίγουρα» θα ψηφίσει.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καταγγέλλει μια «εκστρατεία τρόμου» και ένα «κλίμα μίσους» απέναντι στους μετανάστες.

Η Βουδαπέστη δεν δέχτηκε κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ. Περίπου 400.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν από το έδαφός της πέρυσι και προωθήθηκαν σε άλλες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, μέχρι που οι αρχές έκλεισαν με συρματοπλέγματα τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top